Interview: Ferzan Ozpetek, instruktør af Spænd sikkerhedsselerne

En altopslugende og forbudt kærlighed. År, der går, sygdom og balanceforstyrrelser. Rejsen mod at blive helbredt følelsesmæssigt og fysisk. Med Spænd sikkerhedsselerne (Fasten Your Seatbelts), hans tiende spillefilm, vender Ferzan Özpetek tilbage til sine foretrukne temaer: kærlighed, venskab, og den måde, som man reagerer på uventede begivenheder. Filmen, som er en del af samlingen Film om uventet kærlighed, udkommer på VOD den 27. juni.

Interview:

Hvorfor titlen Spænd sikkerhedsselerne?
Ferzan Ozpetek: Titlen refererer til det faktum, at nogle gange i livet, før eller senere, kommer der turbulens, præcis som i et fly: Et stort øjeblik rører dig, og du har brug for at spænde sikkerhedsselen. Her fortæller jeg historien om et par (Elena spillet af Kasia Smutniak og Antonia spillet af Francesco Arca) der i løbet af 13 år står over for en række vanskelige udfordringer. Men filmen fortæller primært om tid, venskab og sygdom gennem en stor kærlighedshistorie. Nu, hvor jeg er 55 år, ved jeg, at det, der forbliver stærkt hos mig, er kærlighed, venskab og solidaritet mellem mennesker.

Hvad inspirerede dig til filmen?
Et par venner. En aften for omkring seks år siden, havde jeg organiseret et middagsselskab for en af mine venner, der ikke havde haft det godt og havde ændret sig meget fysisk. Jeg spurgte hende, måske groft, om hun og hendes mand stadig sov sammen. Og hun sagde, "Ikke bare det: Vi begærer også stadig hinanden! Der er meget få ting, der tænder mænd af." Denne sætning fik mig til at grine, men rørte mig også. Jeg følte kærligheden mellem dem på trods af udfordringer og forandringerne.

Filmen efterlader meget lidt til fantasien, når det kommer til sygdom: kemoterapi, hårtab, elskov på et hospital ...
Man taler altid om sygdom med bæven. I dag ønsker folk at grine, når de går i biografen, men i denne film, er der tårer såvel som latter, der er følelser. Historien virker først lys, men efter tretten år, går tingene i en anden retning: Alle karakterer gennemgår store forandringer og må stille spørgsmålstegn ved deres overbevisninger. Angående elskovsscenen på hospitalet fortalte de konsulenter, som vi fik til at læse vores manuskript, at det var præcis sådan her: I 90% af tilfældene vil sygeplejerskerne forlade ægtemænd og hustruer sammen i et stykke tid, og de elsker, eller i forsøger i det mindste. Men det er ikke svært at finde plads til latter i smerten: Min ven fortalte mig, hvor meget hendes paryk fyldte i hendes bevidsthed - selv når hun var på rejse rundt i verden. Så vi opfandt en excentrisk frisør spillet af Luisa Ranieri.

Læs mere om Spænd sikkerhedsselerne:

25. juni 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube