Interview: Malgorzata Szumowska, instruktør af Krop & sjæl

I Krop & sjæl, der udkommer på VOD den 28. November som del af Walk this Ways samling Prisbelønnede dramaer, udforsker den polske instruktør Malgorzata Szumowska, hvordan mennesker kan bruge deres kroppe til at flygte fra virkeligheden.

Janusz (Janusz Gajos) er bekymret for, at hans datter Olga (Justyna Suwala) måske vil forsøge at skade sig selv på grund af sin anoreksi. Begge sørger stadig over Olgas mors død. Janusz finder psykiateren Anna (Maja Ostaszewska), der hævder, at hun kan kommunikere med døde familiemedlemmer, og Olga begynder en behandling med hende. Men Anna arbejder også på at komme sig over sit eget tab på en usædvanlig måde.

Filmen er en mørk komedie – en feel-good-film, der beskæftiger sig med meget hårde emner som fysiske komplekser og tvangstanker. Den polske instruktør vandt Sølvbjørnen på Berlinalen i 2015 og har også haft stor succes på hjemmebane i form af fire priser til Polish Film Awards.

Cineuropa talte med Malgorzata Szumowska om de vigtigste aspekter af filmen.

OPRINDELSEN

"Vi startede med at tænke på at lave en film kun om anoreksi, men det var meget hermetisk. Den slags film kan være voldsomme og ikke let forståelige. Tilbage var en stor interesse i den menneskelige krop og det menneskelige forhold til døde kroppe. Anna søger efter noget ud over den fysiske krop - det åndelige legeme. Faktisk skulle titlen være "Sjæl", men endte med at blive "Krop". Hvilket er meget mindre prætentiøst." 

KARAKTERNE

"Anna respekterer sin krop, fordi hun er uddannet til det. Men samtidig forholder hun sig ikke til sin krop på en seksuel måde. Hun er ikke åben for sin krop seksuelt, men lægger sit arbejde ind i sin krop. Det er hendes eneste lidenskab. Alle karaktererne lever i en verden af illusioner og tvangstanker. For eksempel kan Janusz kun holde ud at være på arbejde, fordi han ikke ved, hvordan han løser problemet med sin datters uddannelse, mens datteren kun kan koncentrere sig om at spise eller ikke spise. De skaber alle sine egne lidelser for at undslippe virkeligheden, inden de endelig er nødt til at konfrontere hinanden og indser noget, de hele tiden har savnet."

SORT HUMOR

"Fra begyndelsen ønskede vi at gøre filmen sjov, ikke komplet sjov, men en blanding mellem mørk komedie og drama. Men til de første polske interne visninger kunne publikum ikke lide den. Vi var skuffede. Men det europæiske publikum kunne lide de og så den som en komedie. Derefter troede vi på, at vi holdt balancen."

SOCIAL BAGGRUND

"Jeg ønskede at skildre en del af det polske samfund. Det er afgørende for filmkunsten. Warszawa er ikke en by, der har et hipsterkvarter, et fint kvarter og et slumkvarter. Det er en postkommunistisk by, både grim og smuk, hvor alt er blandet. Det havde jeg brug for at vise i Krop & sjæl. Det ville ikke være ærligt kun at vise den pæne side af Polen."

GENFÆRD

"Polakker tror virkelig på spøgelser. Jeg gør ikke, men mange mennesker gør. Selv mange af mine venner. Jeg respekterer det virkelig. Det er en gammel tradition. Selv i byerne folk tror på spøgelser. Jeg gør ikke grin med det. Det kan beskytte dig og hjælpe dig til at se virkeligheden i øjnene og arbejde med din spiritualitet. "

 

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube