Intervju: Ferzan Ozpetek, regissør av Fest sikkerhetsbeltet

En altoppslukende og forbudt kjærlighet. Årene som går, sykdom og likevekt som rykkes bort. Veien til emosjonell og fysisk helbred. Med Fest sikkerhetsbeltet (Fasten Your Seatbelts), hans tiende spillefilm, vender Ferzan Ozpetek igjen tilbake til sine foretrukne tema: kjærlighet, vennskap, og måten man reagerer på uventede hendelser. Filmen, som er en del av Uventede kjærlighetshistorier samlingen, vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 27. juni.

Intervju:

Hvorfor denne tittelen? Fest sikkerhetsbeltet?
Ferzan Ozpetek: Tittelen refererer til det faktum at noen ganger i livet, før eller siden, skjer alt i turbulens, akkurat som i et fly: et viktig øyeblikk berører deg og du må feste sikkerhetsbeltet. Her forteller jeg historien om et par (Elena, spilt av Kasia Smutniak og Antonio, spilt av Francesco Arca) som møter en rekke utfordringer i løpet av tretten år. Men filmen forteller spesielt om tid, vennskap og sykdom, gjennom brilleglassene av en stor kjærlighetshistorie. Nå som jeg er 55 år vet jeg at det som står igjen hos meg er kjærlighet, vennskap og solidaritet mellom folk.

Hva var inspirasjonen bak denne filmen?
Noen venner. En kveld, for omtrent seks år siden, organiserte jeg et middagsselskap for en venn som hadde vært syk og hadde forandret seg en god del fysisk. Jeg spurte henne, kanskje noe ufølsomt, om hun og ektemannen fremdeles lå sammen. Og hun sa: «ikke bare det: Vi begjærer også fremdeles hverandre! Det er veldig få ting som er tørn-off for menn.» Dette utsagnet fikk meg til å le, men det berørte meg også. Jeg merket kjærligheten mellom dem tross utfordringene og forandringene årene hadde brakt.

Filmen overlater lite til fantasien når det kommer til sykdom: cellegift, hårtap, elskov på et sykehus...
Man er alltid redd for å snakke om sykdom. Nå for tiden ønsker folk å le på kino, men i denne filmen finnes tårer i tillegg til latter, her er det emosjoner. Først virker fortellingen lys og lett, så, etter tretten år, forandrer retningen seg: alle karakterene går gjennom store forandringer, og det som var sikkert settes det spørsmålstegn ved. Når det gjelder elskovsscenen på sykehuset, fortalte konsulentene som leste gjennom manus at det er akkurat sånn: i 90% av tilfellene lar sykepleierne mann og hustru være alene en liten stund, og der elsker de, eller forsøker i alle fall. Men det er ikke vanskelig å finne rom for latter gjennom smerten: vennen min fortalte meg hvor mye hun tenkte på parykken sin — selv da hun reiste verden rundt. Så vi skapte en eksentrisk frisør som spilles av Luisa Ranieri.

For å lære mer om Fest sikkerhetsbeltet:

25. juni 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube