Intervju: Ralf Huettner, regissör av Vilse i Sibirien

Till skillnad från många andra människor i filmbranschen så är Ralf Huettner är en fåordig, självlärd man. De ord han faktiskt väljer att tala är noggrant och ekonomiskt utvalda. Hans film  Vilse i Sibirien anlände först tills Tysklands biodukar 2012 och blev tillgänglig på VoD 5 september i Walk this Ways Comedies à la Carte-samling. Det är “en komedi där en enkel man (Joachim Krol, kritiskt hyllad i Spring Lola), en chef för logistik, åker till Sibirien, inser att livet kan vara annorlunda och återupptäcker hans sinne för humor”, förklarar filmskaparen.

Huettner anlände bakom kameran via en indirekt väg. Han startade med teater. 1980, samtidigt som han studerade på filmskolan i München, “bröt jag mitt ben väldigt illa när jag gjorde sju tagningar av ett hopp. Det var slutet på min skådespelarkarriär, så jag bestämde mig för att skriva och regissera istället.”

Huettner hade sitt genombrott 1993 med Texas –Doc Snyder Hält Die Welt in Aten och året därefter kom Voll Normaaal, både breda komedier utan några avsikter förutom att underhålla. “Det gav mig uppmärksamhet”.

Så tidigt som 1992, med Der Papagei, visade Huettner att han även kunde hantera seriösa politiska teman. Denna film, där en vanlig man välsignad med en förträfflig talförmåga kapas av högern för deras egna ändamål, använder humor för att understryka sitt seriösa ämne och visade Huettners talang för sammanställning. Filmen markerar en av milstolparna i den legendariska tyske underhållarens Harald Junkhke karriär. “Jag skrev manuset för honom och kämpade för at than skulle få rollen. Andra som var delaktiga ville ha en “seriös” skådespelare, inte han. De såg honom helt enkelt som en alkoliserad komiker, men han var så mycket mer än det”, förklarar Huettner.

“Det är alltid bra att ha en skådespelare i huvudet när man skriver”, fortsätter Huettner, som 2010 regisserade Vincent Wants to Sea, som var en succé i Tyskland där den sågs av mer än en miljon människor. Florian David Fitz spelar en ung man med Touretts syndrome som ger sig ut på en resa till havet med sina vänner och sin mammas aska. “Jag vill se sanningen. Jag behöver empati med karaktären. Publiken måste älska och förstå dem, skratta med dem och inte mot dem”.

“När du gör en komedi, de små människorna är de med mer komiska möjligheter i dem: de har mål, dåliga saker kan hända dem, också.” “Jag såg nyligen den franska filmen En oväntad vänskap. Det är underbar, utmärkt, intelligent,” säger Huettner. “Den amerikanska serien Breaking Bad är ett annat exempel på stor underhållning. Ingen skulle våga föreslå en historia som den i Tyskland.

Huettner är öppen med sina avsikter: “Jag vill underhålla folk. Det aspektet är ofta nertonad i Tyskland. Konst är värderat över underhållning men bra filmad underhållning uppgjort av 90 minuter är ett konstverk på egen hand”.

Källa: Cineuropa

Vilse i Sibirien – Trailer:

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube