Intervju: Malgorzata Szumowska, regissör av Body

I Body, som kommer släppas på VoD 28 november som en del av Award Winning Dramas-samlingen av Walk this Way, utforskar den polska regissören Malgorzata Szumowska hur människor kan använda sina verkliga kroppar för att fly från verkligheten.

Janusz (Janusz Gajos) är oroad att hans dotter Olga (Justyna Suwala), kommer skada sig själv med hennes anorexia. Bägge två sörjer fortfarande Olgas mammas död. Pappan finner Anna (Maja Ostaszewska) en psykolog som påstår sig kunna kommunicera med döda, och Olga påbörjar behandling hos henne. Men Anna handskas på samma gång med sin egen förlust på ett ovanligt sätt.

Filmen anses vara en svart komedi samt en feel good-film som handskas med väldigt tuffa ämnen, som psykiska komplex och besattheter, och den gav polska regissören Silverbjörnen för bästa regi på Berlins filmfestival 2015. Hon gjorde dessutom succé i Polen, med fyra priser på Polish Film Awards.

Cineuropa mötte Malgorzata Szumowska för att prata om de viktigaste aspekterna i filmen.

URSPRUNGET

“Vi började tänka på att göra en film bara om anorexia, men det var väldigt hermetiskt. Den sortens film kan vara våldsam och inte enkel att förstå. Vad som kvarstod var ett stort intresse för den mänskliga kroppen, och den mänskliga relationen till döda kroppar. Anna letar efter någonting utöver den fysiska kroppen, i den spirituella kroppen. Egentligen skulle titeln vara ”Själ” men det blev i slutänden ”Body”. Vilket inte alls är lika pretentiöst.”

KARAKTÄRERNA

“Anna respekterar sin kropp eftersom hon på sätt och vis var utbildad. Men på samma gång bryr hon sig inte om den på ett sexuellt sätt. Hon är inte öppen till sin kropp sexuellt, hon sätter sitt arbete framför sin kropp. Det är hennes enda passion. Dessutom lever alla karaktärerna i en värld av illusioner och besattheter. Till exempel, åklagaren kan bara vara på jobbet för att han inte bryr sig om att handskas med sin dotters utbildning medan dottern bara kan koncentrera sig på att äta eller inte äta. De skapar alla sina egna avvikelser för att fly från verkligheten, och slutligen måste konfrontera varandra, för att inse någonting de gått miste om hela tiden.”

SVART KOMEDI

“I början ville vi göra det roligt, inte helt roligt, men en blandning mellan svart komedi och drama. Men på de första visningarna i Polen gillade publiken det inte. Vi var besvikna. Men de europeiska publikerna gillade det och såg det som en komedi. Vi trodde att vi var i mitten då.”

SOCIAL BAKGRUND

“Jag ville skildra en del av det polska samhället. Det är så nödvändigt för film. Warszawa är inte en stad med ett hipsterkvarter, ett rikt kvarter och ett fattigt kvarter. Det är en före detta kommunistisk stad, både ful och vacker, där allting är blandat. Jag ville visa det i Body. Att bara visa de rika delarna av Polen hade inte varit ärligt.”

 

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube