Den olympiske vej: Sport for alle

Hvorfor vil handicappede – der i forvejen har en hverdag fuld af udfordringer – dyrke sport og endda på højt niveau? Det er det spørgsmål, som den tyske instruktør Niko von Glasow stiller i Den olympiske vej (2013). Dokumentaren er en del af samlingen Dokumentarer fra hele verden under Walk This Pay og vil være tilgængelig i Danmark, Norge, Sverige, Italien, Storbritannien, Irland, Polen, Tyrkiet og Luxembourg.

Instruktøren, der selv er født med korte arme efter at være blevet udsat for thalidomid i livmoderen, mødes med fem handicappede atleter i et forsøg på at forstå, hvad der driver dem til at dyrke sport, en aktivitet, han selv afskyr: Matt Stutzman, den amerikanske bueskyder, der er født uden arme; Christiane Reppe, den tyske svømmer, der har fået amputeret et ben; Aida Dahlen, den norske bordtennisspiller, der er født uden venstre forarm og venstre ben; det rwandiske volleyballhold, som var ofre i krigen; og Greg Polychronidis, der er tetraplegiker og bocciaspiller fra Grækenland.

Den olympiske vej fik premiere på Berlinalen i 2013 og er instruktørens anden film efter Nobody’s Perfect fra 2011 (vinder af prisen for bedste dokumentar ved Deutscher Filmpreis). Her opsøgte instruktøren 11 mennesker, der ligesom ham selv var født med misdannelser på grund af thalidomid.

“En ting, jeg har bemærket ved mange handicappede, er, at de er ekstreme,” siger von Glasow i dokumentaren. Instruktøren, en slags Michael Moore ud i kunsten at dokumentere handicap, anvender både humor og provokation, når han følger de fem atleter i deres dagligdag og træning forud for De Paralympiske Lege i 2012. Han tøver ikke med at spørge ind til deres tvivl, deres glæde, deres frygt, deres handicap, deres privatliv eller deres ønske om at overgå sig selv. “En anden grund til, at jeg er glad for det (at dyrke sport), er vel, at det er skønt at være populær,” forklarer bueskytter Matt Stutzman. “Jeg vil være den bedste. Hvem ønsker ikke at være den bedste til det, de laver?”

Dokumentaren, der er lige så enestående som de medvirkende, er tilgængelig fra 15. maj.

26. maj 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube