Is that man who is tall happy? Den animeret samtale med Noam Chomsky af Michel Gondry

I dokumentaren Is that man who is tall happy? An animated conversation with Noam Chomsky, der vil være tilgængelig på video-on-demand fra 1. juni, mødes to pionerer til interviews.

Den ene er Noam Chomsky: den 86-årige amerikanske intellektuelle, politiske aktivist, anerkendte lingvist, filosof og udvikler bag koncepterne generativ lingvistik og transformationsgrammatik og ikke mindst en mand, der formår at skifte fra den ene ide til den næste med lysets hast.

Og den anden er Michel Gondry, den franske instruktør, der i 2005 modtog en Oscar for Evigt solskin i et pletfrit sind (med Kate Winslet og Jim Carrey) og er kendt for sine visuelle og eventyrlige stil som i The Science of Sleep fra 2006 (med Gael Garcia Bernal og Charlotte Gainsbourg) og En nuance af blå fra 2013, der er baseret på Boris Vians roman Dagenes skum.

Det er dog ikke selvhøjtidelighed, men nærmere beskedenhed, der er “filmens styrke foruden Gondrys livlige og fortryllende illustrationer,” skriver New York Times.

Med nærmest naive og håndlavede tegninger illustrerer instruktøren Noam Chomskys komplekse teorier og nogle personlige øjeblikke, som lingvisten afslører. Gondrys animation tjener Chomskys intellektuelle kompromisløshed – og beviser, at instruktøren har gjort sig fortjent til øgenavnet “fransk films altmuligmand”.

Træer, ord, dyr, mennesker og andre tegninger dukker op på en sort baggrund eller på gamle billeder som en relativt abstrakt og simplificeret animation. Instruktørens digressioner er lige så så herlige som Chomskys anekdoter, og dokumentaren er som en slags ufo – et ‘uidentificeret filmisk objekt’, der i kraft af sine interviews i lige stor udstrækning viser Noam Chomskys liv og mentalitet og Michel Gondrys visuelle og intuitive repræsentationer.

“Dette møde mellem den amerikanske lingvist og aktivist og den franske filmskaber og altmuligmand bærer i den grad frugt – en frugt i form af ideer og billeder. Filmen bør være et eksempel til efterfølgelse,” skriver Le Monde.

Efter at være blevet vist på Massachusetts Institute of Technology, hvor Chomsky har undervist hele sit liv, og siden på Berlinalen i 2014 udkom dokumentaren i Frankrig i april 2014. 

Denne animerede dokumentar med en længde på 88 minutter falder under kategorien Storfilm på Walk This Way-platformen. Den vil være tilgængelig på video-on-demand i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Tyrkiet.

7. juni 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube