Domino Effekten, der skal øge Abkhasiens anseelse

Næste film i samlingen Dokumentarer fra hele verden efter Mama Africa, om den sydafrikanske sanger Miriam Makeba, Den Olympiske Vej om handicappede atleter, der forbereder sig op til De Paralympiske Lege, og Håbets Havn, kommer Domino Effekten, der præsenterer os for den stort set ukendte stat Abkhasien set fra landets sportsminister og tidligere chef for militærstyrkerne Rafaels personlige og professionelle synsvinkel.

Dokumentaren, der blev filmet i 2011, finder sted på et faldefærdigt feriested i Abkhasiens hovestad Sukhumi, der ligger på Sortehavets kyst. Der bor i alt 215.000 indbyggere i staten, der løsrev sig fra Georgien i 1992 og i dag kontrolleres af Rusland.

Trods evige strømnedbrud, bygninger i forfald, en mangel på nationale sportstalenter og begrænset interesse i organiserede sportsbegivenheder besluttede sportsminister Rafael at afholde domino-VM i et forsøg på at genvinde en grad af anseelse på vegne af landet, der knap var kendt i resten af verden (og på det tidspunkt kun anerkendt af seks lande). Efter at have øvet nationalsangen, afholdt pressekonferencer og udført de nødvendige forberedelser lykkedes det at indkvartere de forskellige lands sportsfolk trods landets begrænsede ressourcer.

I denne tragikomiske og til tider ironiske dokumentar, der henter inspiration fra fiktionsfilmen, fokuserer de polske instruktører Piotr Rosolowski og Elwira Niewiera også på Rafaels privatliv samt hans kone Natasha, der forlod Rusland og sin datter fra sit første ægteskab for at slå sig ned med den abkhasiske minister. Hun føler sig isoleret og ignoreret af de lokale og hendes svigerforældre, og det er ikke sjældent, at hun misforstås af sin ægtemand. Ñatasha får heller ikke mulighed for at vedligeholde sin lidenskab, opera, i sit adoptivland, selvom hun tidligere repræsenterede Rusland i adskillige internationale konkurrencer.

Præcis som dette par forsøger Abkhasien at finde balance. Domino Effekten præsenterer en spejling mellem familiekonflikterne og den politiske virkelighed i det lille land. Dokumentaren grænser til tider til det absurde, og det kan være svært at forestille sig, hvordan dette ganske normale par, der bor i en charmeforladt lejlighed, skal gå for at være en af de mest magtfulde par i den unge stat.

Filmen modtog priser på filmfestivalen i Krakow i 2014, på DOK Leipzig Festival i 2014 og Budapests international dokumentarfilmfestival i 2014, og den blev ligeledes nomineret til den polske filmprisuddeling I 2015. Nyd filmen i Spanien, Danmark, Norge, Italien, Storbritannien, Belgien og Irland fra 15. maj.

17. juni 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube