Malmö, Håbets Havn for 30.000 overlevende fra tyske koncentrationslejre

Filmen Son of Saul, der omhandler en jødisk fange fra koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau og er instrueret af László Nemes, vakte stor opmærksomhed og modtog Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes i 2015. Men Anden Verdenskrig har endnu ikke afsløret alle sine hemmeligheder for os.

I Håbets Havn (2011) har den svenske instruktør Magnus Gertten givet sig i lag med en lidet kendt begivenhed: I foråret 1945 ankom 30.000 overlevende fra koncentrationslejre med hjælp fra Svensk Røde Kors til den lille havneby Malmø i Sverige, et neutralt land, der ikke havde deltaget i krigen.

Instruktørens tilgang til denne historiske begivenhed, der var med til at forandre tusindvis af menneskers liv, var at inddrage en række film og arkivfotos og få tre overlevende, der dengang kom til Malmø, til at kommentere på dem.

Irene Krausz-Fainman, der ankom i en alder af otte år med sin mor. “Min mor skjulte virkeligheden for mig og har aldrig ønsket at fortælle mig, hvad der skete under krigen,” forklarer Irene, der siden da har boet i Sydafrika.

Ewa Kabacinska Jansson, der blev født i lejren Ravensbrück, ankom til Malmø som spæd med sin mor og bor i dag i Ystad, Sverige. Ewa har brugt hele sit liv på at finde sandheden bag sin fars identitet.

Joe Rozenberg ankom til Malmø som ung mand efter at have mistet hele sin familie i lejrene. Hans ankomst til Sverige skulle markere begyndelsen på hans nye liv gennem det venskab, som han knytter med en svensk frivillig fra Røde Kors, Stig Kinnhagen. I dag bor Joe i Minneapolis, USA, hvor han tager sig af sin kone, som han mødte i Sverige og selv kom fra koncentrationslejrene.

I filmen taler de om lejrene, deres barndomsminder og deres ankomst til havnen i Malmø, der blev symbol på deres genvundne frihed, på udsigten til et normalt liv og på håbet om en bedre og fredelig fremtid: Malmø blev en fredens oase, hvor de kunne begynde deres liv på ny langt væk fra deres hjemland i Centraleuropa.

Håbets Havn er den film, som min far Gustaf altid ønskede, jeg ville instruere,” forklarer instruktøren. “Som 15-årig iagttog han bådene, der ankom til havnen i Malmø med overlevende fra koncentrationslejrene ombord. Denne oplevelse ændrede hans liv og mange andres liv her i Malmø.”

Efter en international premiere på dokumentarfestivalen i Thessaloniki har Håbets Havn rejst verden rundt. I løbet af denne rejse har instruktøren hørt historier om andre overlevende, der endnu ikke er blevet dokumenteret. Disse nye erindringer er blevet samlet i instruktørens seneste dokumentar, Every Face Has a Name, der udkom i Sverige i april 2015.

Håbets Havn, der er med i Dokumentarer fra hele verden-samlingen fra Walk This Way, er tilgængelig fra 15. maj i Spanien, Danmark, Storbritannien, Belgien og Tyrkiet.

23. juni 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube