Red Forest Hotel: Spærret inde på et hotelværelse for at undersøge grønvask i Kina

Kina, den økonomiske sværvægter – og storforurener – har sat sig for at bekæmpe klimaforandringer gennem en række effektive metoder: et nyt klimaprogram er blevet søsat, og et stort træplantningsprojekt er en del af det. Det, der først lyder som en  at gøre Kina til et foregangsland, viser sig tværtimod at være foranlediget af økonomiske interesser.

Den finske instruktør Mika Koskinen arbejder som kameramand i Beijing, hvor han sætter sig for at undersøge Kinas indsats på området med hjælp fra det finske skovbrugsfirma Stora Enso. Med sit kamera følger han en række begivenheder, herunder en række kurser fra skoler, virksomheder og kinesiske borgere, der har valgt at følge opfordringen og plante træer.

Det er først, da han rejser til Guangxi-provinsen i det sydlige Kina for at møde advokaten Yang Zaixin, at han kommer i vanskeligheder. Storfirmaet Stora Enso er begyndt at plante træer i endnu større skala, og forlydenderne om, at der er blevet brugt vold for at vinde territorium fra de lokale landmænd, får Koskinen til at kontakte advokaten.

Mødet mellem de to fungerer som dokumentarens indledning og kaster nyt lys over det problem, Koskinen gentagne gange støder ind i. Hans interviewpersoner forsvinder, mens han selv synes at være blevet spærret inde på et hotel: Red Forest Hotel. Han vælger at fortsætte med at filme og lade kameraerne rulle som en form for sikkerhedskamera. Mens han foregiver ikke at forstå, hvad der bliver sagt, filmer han samtalerne med embedsmændene, der forsøger at holde ham i skak. Stemningen er anspændt, mens de forsøger at holde ham hen med middage, mens han afventer en tilladelse til at interviewe lokale landmænd, og de forsøger samtidigt at forhindre ham i at undersøge sagen nærmere. Da det endelig lykkes ham at tale med de lokale landmænd et år senere under et andet forsøg, begynder Stora Ensos hensigter og ikke mindst de problemer, der er opstår under denne klimaprogrammet, at vise sit hæslige ansigt.

Red Forest Hotel fik premiere I 2011 i konkurrencen for grønne dokumentarer på den internationale dokumentarfestival i Amsterdam, IDFA, og er nu tilgængelig på video-on-demand i Dokumentarer fra hele verden-samlingen gennem Walk This Way. Den har været tilgængelig fra 15. maj i Spanien, Italien, Frankrig, Tyskland, Irland, Holland, Tyrkiet og Luxembourg.

30. juni 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube