You and the Night: Et surrealistisk orgie, der efterlader et indtryk

Det kan forekomme som det mest naturlige i verden – eller måske ikke: Et ungt par, der har mistet gnisten og er blevet træt af deres rutineprægede hverdag, beslutter sig for at arrangere et orgie derhjemme med hjælp fra deres stuepige, der er transvestit.

Yann Gonzalez’ debutfilm, You and the Night (2013), som han også skrev manuskriptet til, allierer sig med det surrealistiske. Orgiet finder sted i det unge pars (Kate Moran and Niels Schneider) hus med hjælp fra deres stuepige (Nicolas Maury), og en række stereotype gæster er inviterede: Skøgen (Julie Brémond), Stjernen (Fabienne Babe), Tyren (Eric Cantona)og Teenageren (Alain-Fabien Delon). Béatrice Dalle optræder også som Kommissæren.

De syv deltagere, der alle er sprængfyldt med begær, mødes og kommer godt ud af det med hinanden. De fortæller hinanden historier fra deres liv, og hver især afslører de deres ar fra fortiden, mens de sidder samlet om en jukebox, der udsender en psykedelisk blanding af musik (komponeret af bandet M83) og kulørte lys. Filmen skildrer en i lige grad hallucinogen og uhæmmet blanding af både seksuelle og romantiske følelser, som hver person emmer af. Disse følelser, der overskrider fornuftens grænser, er nødvendige for at forstå det menneskelige begærs absurditet – og bliver i sidste ende det sande udtryk for (syret) kærlighed.

Filmen blev præsenteret under Kritikerugen ved Cannes 2013 som en særlig screening og blev nomineret under Queer Week i 2013. Den modtog desuden prisen for Bedste Film ved filmfestivalen i Athen og filmfestivalen i Milano i 2013.

”For mig indeholder en film en hel samling af ansigter, stemmer og farver,” forklarer Gonzalez. ”Jeg elsker ideen om fiktioner, der flettes sammen med hinanden i forskellige farver og med forskellige typer musik, og hvordan det her usandsynlige kludetæppe kan strikkes sammen. Jeg voksede op med film forankret i det fantastiske, gyserfilm og værker af Brian de Palma, Dario Argento og andre mere sære ting. Denne type film, der ofte har et minimalt budget, flugter med ideen eller overbevisningen om, at der kan komme noget ud af intet: vinden, en skygge, et smukt skud for slukket kamera.”

Med kun en enkelt location er You and the Night nærmest som et teaterstykke. Det er en enestående film, der uden tvivl vil efterlade et indtryk – både hos publikum og kritikerne – og den rosende omtale er ikke til at tage fejl af: ”Denne skiftevis sanselige og syrede pastiche antyder, at Yann Gonzalaz måske bliver den næste Almodóvar eller Ozon,” skriver Variety.

Ønsker du selv at danne dig en mening om filmen, der er en del af Film om uventet kærlighed-samlingen, vil den være tilgængelig fra 15. juli i Danmark, Norge, Polen, Spanien, Sverige og Tyrkiet.


13. juli 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube