Isztambul: Friheden venter langt væk fra hjemmet

Hvordan stabler en kvinde sit liv på benene igen efter at være blevet forladt af sin mand – der er far til hendes børn og har været hendes ægtefælle gennem tre årtier? Det er det spørgsmål, som ungarske instruktør Ferenc Török forsøger at besvare i Isztambul.

Isztambul følger Katalin (spillet af den hollandske skuespillerinde Johanna ter Steege), der har været gift med arkitekturprofessoren Janos (Andor Lukáts) i tredive år og er mor til to voksne børn: Zsofi (Réka Tenki), der venter barn, og Zoli (Varga Norbert), der studerer. Da Janos forlader Katalin uden at blinke til fordel for en af sine studerende, får chokket hende til at reagere på en måde, som hverken hendes venner eller familie begriber. Bruddet og konsekvenserne deraf resulterer ikke i tårer eller råben, men i tavshed og en spontan beslutning om at flygte. Efter at være blevet indlagt på et sygehus vælger hun at flygte, og hendes flugt bringer hende til Tyrkiet, hvor hun møder Halil (Yavus Bingol), en tyrkisk sjakbajs. Hendes familie bliver urolig, da de opdager det og tilkalder politiet, og så går jagten ind på deres forsvundne mor.

Ferenc Török (der har instrueret syv spillefilm, heriblandt den prisvidende Moscow Square og senest No Man’s Island) har med Isztambul skabt en intim, underspillet og rørende film, der undersøger Katalins desperate handlinger. Hun vinder en dobbelt sejr ved at blive af med sin tyranniske familie og samtidigt finde lykken andetsteds.

Efter at være blevet vist på filmfestivaler i Dublin og Shanghai henholdsvis i 2011 og 2012 samt i biograferne i februar 2012 er  Isztambul nu blevet gjort tilgængelig i 13 europæiske lande: Belgien, Danmark, Frankrig, Italien, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Irland, Polen, Norge, Spanien, Slovakiet og Ungarn. Isztambul er skrevet af instruktøren selv og er en fælles produktion fra Ungarn, Holland, Irland og Tyrkiet.

 

27. juli 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube