Store hjerner tænker ens del 1 – to filmatiseringer

“Cocteau lader mange døre stå åbne, og i min version trådte jeg igennem dem.” – Christophe Gans’ The Beauty and the Beast

En af de mest fremtrædende filmatiseringer i Walk This Way-kataloget er Christophe Gans’ filmatisering The Beauty and the Beast (2014). Med hjælp fra special effects og 3D-animation formår Gans at puste nyt liv i de Villeneuves eventyr fra 1740. Historien har undergået flere forvandlinger – en af de tidlige udgaver fik mere omtale takket være en kortere udgave skrevet af den franske forfatter Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1756), og senere fandt historien vej til det store lærred. I 1946 blev den filmatiseret af Jean Cocteau i form af live action-filmen, Skønheden og udyret.
For Gans har fortidens arv en indvirkning på hans filmatisering af originalteksten, der er en gentagelse af historien. “Jeg understregede, at jeg ikke ville genindspille Cocteaus version, men filmatisere det oprindelige eventyr på ny. […] Cocteau lader mange døre stå åbne, og i min version trådte jeg gennem dem,” siger instruktøren som begrundelse for at give eventyret nyt liv.
En af disse åbne døre var Belle, som i Gans’ øjne var en birolle i filmatiseringen fra 1946, og som han valgte at gøre til midtpunkt i sin udgave. “Jeg ønskede at vende tilbage til Belle og gøre hendes overgang fra barn til kvinde til historiens midtpunkt.”
Filmatiseringer og genindspilninger komplementerer ofte deres forgængere og bidrager samtidigt til en særlig kultstatus. Gans hylder tidligere udgaver med sin loyalitet til dansescenen i Disneys version (1993). “Det virkede utænkeligt at lave en ny udgave af Skønheden og udyret uden dansen – og det er stadig det mest slående billede fra Disneys animerede version.”
Se den uimodståelige Disney-scene her og sammenlign den med Gans’ fortolkning, der har Léa Seydoux og Vincent Cassel i hovedrollerne og er at finde i Storfilm-kataloget.
Et udvalg af filmatiseringer og genindspilninger tæller:

  • Skønheden og udyret (Frankrig 1946) instrueret af Jean Cocteau – en inspiration for Gans og skuespillerne (se interviews med Christophe Gans, Léa Seydoux & Vincent Cassel) og mange andre.
  • The Scarlet Flower (Sovjetunionen 1978) instrueret af Irina Powolozkaja – en russisk fortolkning.                              
  • Beauty and the Beast (aka Blood of Beasts 2005) instrueret af David Lister – foregår i vikingetiden.

“Så man kan sige, at jeg i romanen fandt et potentiale for både narrative og visuel nydelse. […] Med andre ord, et løfte om en ægte filmisk nydelse! – Dominik Molls The Monk

I samme æra blev The Monk (1796) nedfældet på blot 10 uger af den 19-årige forfatter Matthew Gregory Lewis. Den udgør grundlaget for Dominik Molls filmatisering The Monk (2011), der har Vincent Cassel i rollen som den retskafne broder Ambrosius, der falder fra nåde og forelsker sig (læs artiklen her).
The Monk er en del af Storfilm-kataloget fra Walk This Way og bygger videre på skandalen fra romanens udgivelse, men instruktøren indrømmer: “Jeg må sige, at det skandaløse aspekt er falmet. Men det er tilfældigvis ikke bogens primære tiltrækning. I dag er temaet langt mere spøgende og mindre chokerende end eksempelvis Marquis de Sades værker, en af Lewis’ samtidige.” I det 18. århundrede var den første ucensurerede udgave til gengæld stærkt eftertragtet, efter at historien fik fjernet de mest kontroversielle og umoralske passager i andenudgaven (1798). Men i værket har instruktøren fundet “et potentiale for både narrative og visuel nydelse. […] Med andre ord, et løfte om en ægte filmisk nydelse!” og det udgjorde hans motivation for at filmatisere denne gotiske roman, der har inspireret andre forfattere som E.T.A. Hoffman (Djævelens Eliksir) og Victor Hugo (Klokkeren fra Notre Dame).
Et udvalg af filmatiseringer og genindspilninger tæller:

  • Le Moine, de Lewis, raconté par Antonin Artaud (1931) Forfatter: Antonin Artaud – en genfortælling af originalen af Antonin Artaud
  • The Monk (Le Moine) (1972) instrueret af Ado Kyrou med manuskript af Luis Buñuel & Jean-Claude Carrière – den første filmatisering
  • Seduction of a Priest (1990) instrueret af Francisco Lara Polop 

Med inspiration fra andres værker bidrager begge filmatiseringer med en ny vinkel ved udforske de døre, som deres forgængere har ladet stå åbne i tidligere udgaver, og de har søgt at skabe en filmisk nydelse ved at forvandle fortællingerne til audiovisuelle oplevelser. Instruktørerne har givet historierne en personligt præg med et nyt syn på de grundlæggende filosofier og en ny tilgang med friske perspektiver. Filmene kan ses som video-on-demand i Walk This Ways Storfilm-katalog.

1. november 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube