Store hjerner tænker ens del 2 – en filmatisering og en genindspilning

 “Fjenden er indvendig. Garnett er rent faktisk sin egen værste fjende. Og det er her, filmens hjerte er.” Rachid Boucharebs Two Men in Town

Da Rachid Bouchareb satte sig for at lave en genindspilning med filmen Two Men in Town (der er en del af Men on the Edge–kataloget og har været tilgængelig siden 22. april), fandt han inspiration i originalen Two Men in Town (originaltitel: Deux hommes dans la ville, 1973) instrueret og skrevet af José Giovanni med Alain Delon, Jean Gabin, Mimsy Farmer og Gérard Depardieu i rollerne. I stedet for at bruge sit rigtige navn kaldte instruktøren sig Joseph Damiani; han er eksforbryder og måtte tilbringe mere end elleve år i fængsel, inden han blev løsladt og besluttede sig for at blive forfatter og filmskaber. Den seneste filmatisering af hans bøger er Alain Corneaus film fra 2007, Le Deuxième Souffle, der har Daniel Auteuil og Monica Bellucci i hovedrollerne.
Ved at holde sig til den originale films historie om en forbryder, der løslades fra fængsel og forsøger at undgå at skabe problemer, men som uvægerligt hjemsøges af de forbrydelser, han har begået, fokuserer Bouchareb på den indre kamp – den indre fjende – der gemmer sig i hovedpersonen William Garnett (Forest Whitaker). Hermed lægger han afstand til Giovannis film, der var en skarp kritik af retssystemet. “Hvis Two Men in Town [1973] ses som en inspirationskilde, er den langt fra en ren og direkte genindspilning. På en måde er filmens titel [oprindeligt La Voie de l’Ennemi, der oversættes direkte som Fjendens vej] symbolsk. Fjenden er indvendig. Garnett er rent faktisk sin egen værste fjende. Og det er her, filmens hjerte er.”
Se traileren til den film, der inspirerede Bouchareb til at give historien hans eget personlige præg:

 Two Men in Town (1973) instrueret og skrevet af José Giovanni – den oprindelige film med en fremragende fransk rollebesætning

  Two Men in Town (2014)  – Rachid Bouchareb


“Lauri Maijala viser fans af Tømmermænd-trilogien, hvordan det skal gøres – nemlig med den finske måde at gøre tingene på.” – Irina Krohn fra den finske filmfond om Lauri Maijalas Gloriously Wasted

Gloriously Wasted (originaltitel: Juoppohullun päiväkirja) er den finske instruktør Lauri Maijalas debutfilm og er baseret på første del af en bogserie, der omhandler en 30-årig alkoholiker ved navn Juha Berg (hvilket fremgår af den alternative engelske titel Diary of a Drunk).  Med erfaringer inden for dramatik og teater i bagagen valgte Maijala en populær skikkelse fra litteraturen, da han skulle lave sin spillefilmsdebut, og ud over at instruere var han også manuskriptforfatter på projektet.
Det begyndte alt sammen i 1998 med en blog af den kendte klummeskriver og radio- og tv-vært Juha Vuorinen – der hentede inspiration fra fortiden til den fordrukne Juha Berg. Det førte til etableringen af hans eget forlag Diktaattori Oy, der i dag udgiver bogserien. Herudover påtog han sig rollen som producer på filmatiseringen af bogen.
Filmen “viser fans af Tømmermænd-trilogien, hvordan det skal gøres – nemlig med den finske måde at gøre tingene på,” siger Irina Krohn, direktør for den finske filmfond. Trilogien, der er instrueret af den amerikanske instruktør Todd Philips, består af Tømmermænd i Vegas, Tømmermænd i Thailand og Tømmermænd tur-retur og handler alle om dagen efter en nat med voldsom druk. Imidlertid kan “den finske måde” føre til en endnu større filmserie, da der er fem bøger i serien: 1. Juoppohullun päiväkirja (Gloriously Wasted), 2. Tolppa-apina, 3. Raskausarpia, 4. Vaippaihottuma, 5. Dokumentti (der blev udgivet i 2014).
Man kan møde Juha Berg i Maijalas filmatisering Gloriously Wasted, der som en del af den Skandinaviske Samling vil være tilgængelig fra 23. november, og find forskellene ved at se traileren til Tømmermænd i Vegas fra 2009 her:

Tømmermænd i Vegas (2009) - Todd Philips 

Gloriously Wasted (2012) - Lauri Maijala

3. november 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube