The Scapegoat og de mange skøre familier

Med The Scapegoat har den franske instruktør Nicolas Bary instrueret sin anden spillefilm, der er hans anden filmatisering efter Trouble at Timpetill, som han i 2007 bearbejdede fra et værk af Henry Winterfeld.

I The Scapegoat er Benjamin Malaussène (Raphaël Personnaz kendt fra The Princess of Montpensier, The French Minister og Min nye veninde) den ældste søn og dermed ansvarlig for en stor familie, der bor i det populære distrikt Belleville i Paris. Familien er glad, men kaotisk, og børnene må klare sig selv, eftersom deres mor konstant er på jagt efter nye elskere, og “fædre sjældent bliver hængende for længe.” Men Benjamins arbejde er ikke helt normalt: Han arbejder for bestyreren (Guillaume de Tonquédec) af en større parisisk forretning, hvor han strengt fortroligt arbejder som syndebuk. Efter en række optrin begynder efterforskere at mistænke ham. Han ledsages af en frygtløs og forførende journalist med kælenavnet Tante Julia (spillet af Bérénice Bejo fra The Artist, Fortiden og The Search), og sammen sætter de sig for at bevise hans uskyld.

Skuespiller og instruktør Emir Kusturica, der to gange har vundet Den Gyldne Palme (kendt fra Farewell, Underground, Black Cat, White Cat) spiller over for denne gruppe af skøre karakterer i en rolle, der omgærdes af mindst lige så megen drama. Isabelle Hupert (My Little Princess, Valley of Love) ses i rollen som Klipperen, mens to af skuespillerinderne kan ses i to andre film i samlingen af Franske Komedier hos Walk This Way: Mélanie Bernier, der er med i The Brats af Anthony Marciano, spiller en af søstrene i den løsslupne familie, mens Alice Pol (Supercondriaque af Dany Boon) spiller børnepsykolog. Omkring 50 andre skuespillere og over 100 statister spiller med i filmen og er med til at overføre romanens overdådighed til det store lærred.

The Scapegoat er baseret på en bog af samme navn af den franske forfatter Daniel Pennac. Det er den første bog i den meget succesfulde Malaussène-serie, der består af i alt seks bøger og blev udgivet mellem 1985 og 1999. Den gennemførte kunstneriske instruktion og musikken af Rolfe Kent (Dexter, The Men Who Stare at Goats) er med til at fange bogens komiske atmosfære.

Denne film er en co-produktion mellem Frankrig, Belgien og Luxembourg og blev udgivet i slutningen af 2013 i flere end 300 franske biografer. Den kan nu ses eksklusivt via video-on-demand i Danmark, Sverige, Tyskland, Irland, Holland, Norge, Østrig og Storbritannien. The Scapegoat er en af ni Franske Komedier, der alle vil være tilgængelige fra 1. september i år.

10. september 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube