Open Up to Me: KÆRLIGHED SÆTTES PÅ PRØVE AF SAMFUNDETS FORDOMME

Godt nok har vi sat filmene i vores Skandinaviske samling i samme gruppe, men de er alle meget forskellige. Fra de gakkede komedier King Curling og Gloriously Wasted, den alternative romantiske komedie 21 Ways to Ruin a Marriageog det dystre studie af socialdarwinisme, Selvtægtsmanden, kommer nu Open Up to Me, skrevet og instrueret af Simo Halinen, der tackler spørgsmål om køn og ærlighed, både i forhold til andre og én selv.

Open Up to Me begynder med en kvinde, der gør en andens hjem rent. Da hendes arbejdsgiver er væk, ifører kvinden sig makeup og klæder sig i tøj, der tilhører kvinden i huset. Scenen har undertoner af deja-vu og er fuld af mening, fordi rengøringsdamen Maarit (Leea Klemola) er transkønnet. Faktisk er Maarit en smuk og intelligent kvinde – der tidligere var en mand.

Forklædt som en middelklasseskvinde udgiver hun sig uforvaret som psykolog og møder derved Sami (Peter Franzén), der er fodboldtræner, lærer, gift mand og far. Hun forelsker sig i ham. Sådan begynder deres affære, men Sami bliver meget hurtigt tvunget til at konfrontere sine egne fordomme. Men med eller uden Sami er Maarit nødt til at gå ud i verden, og det er hende, og hende alene, der træffer beslutning om sit udseende.

Instruktøren Halinen valgte ikke at gøre seksuel identitet til filmens centrale tema, men forsøgte i stedet at undersøge "hvordan man kan leve sit liv, mens man skjuler sine sande følelser fra de mennesker, der er tæt på én." Open Up to Me er også en film om tolerance, mesterligt gennemført takket været den fremragende hovedrollepræstation af Maarit, en tidligere socialrådgiver, der forvandler sig til en frimodig rengøringsdame, der prøver at finde sin plads i verden. Ligesom det er et ærligt portræt af de mange barrierer opsat af et samfund, der påstår at være tolerant, men måske ikke er det.

Open Up to Me havde premiere i marts 2013 i Finland og vandt tre af de mest prestigefylde priser ved 2014's Jussi Awards, finsk films nationalpris: Bedste manuskript, bedste kvindelige skuespiller og bedste mandlige skuespiller.

Den svensk-finske koproduktion er tilgængelig online via Walk This Way fra den 23. November i Norge, Sverige, Italien, Frankrig, Tyskland, Belgien, Irland, Tyrkiet, Østrig og Ungarn.

14. december 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube