Sprækker I Gaden, et fængslende krimidrama

Den kurdisk-østrigske instruktør Umut Dag lander den 4. april på VOD (Mænd på kanten-samlingen) med hans anden spillefilm,Sprækker I Gaden, et barskt krimidrama, hvis anspændte, fugtige billeder af Wien driver af sort humor stammende fra sine unge forbryderes naive livsmål. Men tag ikke fejl: Ghettoen er ikke et sted for sjov og ballade, men drejer sig om liv og død.

Efter at have afsonet 10 år for uagtsomt manddrab og besiddelsesanklager vender den tidligere fange Ertan tilbage til sin hjemby. Han prøver at genfinde sin plads i familie og venners liv, skabe noget, der minder om et normalt liv og holde øje med sin 15-årige søn, der aldrig har kendt ham som far.

Livets onde cirkel i ghettoen er kernen hos Umut Dag, der lader 15-årige Mikail (overbevisende potrætteret af Alechan Tagaev), skridt for skridt følge i sin ukendte fars fodspor.

Da Ertan (Murathan Muslu) genkender mønsteret, infiltrerer han diskret sit søns liv og planlægger ikke at afsløre sin sande identitet. Men i takt med at drengen bliver viklet længere og længere ind i underverdenens vedholdende fangarme, bliver Ertan på afgørende vis nødt til at træde frem. Det sætter filmens drama i gang.

Først og fremmest takket være Muslus tungsindige øjne og udtryksfulde ansigt – en velkommen modpol til hans enorme muskuløse legeme – løfter skuespillerens virkelighedsnære og dybt bevægende præstation blidt Dags film op til græsk tragedie-territoriet og opgraderer dermed manuskriptets formalistiske plotpunkter til en mindeværdig historie om tilgivelse og accept i en frygtsom og ensom verden.

Læs mere om Sprækker I Gaden:

1. april 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube