Walk this Way præsenterer fem nutidige westerns

Western-filmen er indbegrebet af genrefilmen, som fejrer ensomme helte, der rider gennem en vild og utæmmet verden fri for det civiliserede og kapitalistiske samfunds begrænsninger. Deres manikæisme tillader hver periode at bibringe deres egen angst og politiske billedsprog, med ære og frihed som det resterende morale kompas.

Efter western-filmen fra Hollywoods guldalder (inkarneret af bl.a. John Wayne i John Fords film) og Sergio Leones spaghettiwesterns, gennemgik genren en konjunkturbestemt succes rangerende fra B-film til mesterværker fra Sam Peckinpah eller Clint Eastwood.

Siden 2010 har der været nogle overraskende gode nutidige filmatiseringer, der har leget med genren, men også forblevet tro mod den. Vi ser tilbage på fem af dem:

Gold af Thomas Arslan, 2013

I Gold, portrætterer Thomas Arsland guldfeberen i slutningen af det 19. Århundrede fra en gruppe tyskeres synspunkt (Nina Hoss). De bliver kastet ud i et helvede i form af den berømte amerikanske vildmark for en håndfuld guldklumper. Filmen havde premiere i konkurrencen i Berlin og er nu del af vores nye samling; Mænd på kanten, der er tilgængelig på video on demand fra den 4. april.

True Grit af Coen-brødrene, 2011

I 2011 pustede Coen-brødrene nyt liv i western-genren med True Grit, et storslået hævnepos. Ved denne lejlighed valgte de for at opnå deres mål at undgå de excentriske historier, vi er vant til fra deres foregående film. 

The First, the Last af Bouli Lanners, 2016

På en endeløs prærie leder to dusørjægere efter en stjålen telefon, der indeholder nogle meget følsomme data. Bouli Lannaers’ road trip følger utvetydigt genrens konventioner I denne moderne belgiske version. Filmen, som en belgisk avis beskrev som "en utrolig menneskelige nutidig western", blev præsenteret ved en forpremiere på Berlin-festivalen i 2016.

Two Men in Town af Rachid Bouchareb, 2014

Two Men in Town, som blev præsenteret på Berlin-festivalen i 2014 og foregår på sletterne I New Mexico, handler om vejen til forløsning og har to kultskuespillere på rollelisten: Harvey Keitel og Forest Whitaker. Filmen har figureret i Walk this Ways VOD-katalog siden 2015 I Mænd på kanten-samlingen. Læs mere her.

Django Unchained af Quentin Tarantino, 2012

Quentin Tarantinos indtog i western-universet I 2012 (fulgt op i 2016 med The Hateful Eight), behandler Django Unchained emner som racisme og slaveri. Ved at introducere disse emner i den skelsættende mytologiske fortælling om den amerikanske historie skaber han et mesterstykke ved samvittighedsfuldt at respektere formen for derved at fortolke det essentielle spørgsmål med større succes.

1. april 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube