Forstå verden med Walk This Way

Walk This Ways anden samling fra Walk This Way er klar. VOD-distributionsprogrammet, der udgiver film på platforme som iTunes, Amazon, Google Play, Filmin, Flimmit, Universciné m.fl., har udarbejdet en ny del af dokumentarsamlingen Dokumentarer fra hele verden. Denne samling af non-fiktionsfilm, der sidste år indeholdt titler af Mika Kaurismäki (Mama Africa) og Ilian Metev (Sofia's Last Ambulance), giver seere mulighed for at forstå verden lidt bedre gennem syv spændende og roste dokumentarer.

Den polske titel Sange fra en sigøjner, af instruktørerne Joanna Kos-Krauze og Krzysztof Krauze, er en af samlingens mest unikke, idet den blander fiktion og dokumentar for at portrættere den kendte polsk-rumænske klassiske digter og sanger Bronisława Wajs' (kendt som Papusza) liv (1908-1987). Den sort/hvide film, prisbelønnet i Karlovy Vary, portrætterer en talentfuld kvinde, som ønsker at bevare sin kultur ved hjælp af ord og betaler en smertefuld pris for beslutningen. Filmen bliver tilgængelig i Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Ungarn, Irland, Italien, Luxembourg, Holland, Portugal og Slovakiet.

En anden portrætdokumentar om kæmpende kunstnere er Som tiden går i Shanghai af Uli Gaulke. Beskrevet som Buena Vista Social Club i Kina dykker den tyske documentar ned i historien om Shanghais Peace Old Jazz Band, et jazzband med medlemmer mellem 65 og 87 år, som hele deres liv har kæmpet mod Kinas mange undertrykkende ansigter og længtes efter international succes, hvilket er nært forestående. Filmen bliver tilgængelig i Danmark, Frankrig, Irland, Italien, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien.

Alderdom er også i centrum i den mere intime og personlige historie i Forget Me Not af den tyske instruktør David Sieveking. Instruktøren tegner et portræt af sin mor, som lider af Alzheimer, og af konsekvenserne i familien – selv en speciel en af slagsen, der er født af 60'ernes studenterbevægelses åbne forhold. Filmen, som blev prisbelønnet ved Locarno Critics Week, bliver tilgængelig i Irland, Norge, Spanien og Storbritannien.

60'erne og 70'erne er også i fokus i Concerning Violence af den svenske instruktør Göran Olsson. Med sit hidtil usete kig på den afrikanske nationalist- og selvstændighedsbevægelse gennem det kontroversielle essay The Wretched of the Earth af Frantz Fanon og en skarpsindig analyse af koloniseringens umenneskeliggørende effekt er filmen et must-see for at forstå arven fra den hvide vestlige imperialisme. Dokumentaren, som har voice-over af ingen ringere end sangerinde Lauryn Hill, og som så dagens lys på Berlinalen, bliver tilgængelig for seere i Belgien, Tyskland, Luxembourg, Holland og Spanien.

Et andet globalt emne tackles i Energized (Macht Energie) af den østrigske instruktør Hubert Canaval. Filmen stiller et svært spørgsmål: Hvordan kan vi fortsætte med at benytte energi fra olie og gas uden at ødelægge verden omkring os? En indsigtsfuld dokumentar om energisektoren og dens forhold til klimaforandringer og vores planets fremtid. Seere fra Belgien, Danmark, Frankrig, Irland, Italien, Luxembourg, Holland, Spanien, Sverige og Storbritannien vil kunne se filmen. 

Jordens fremtid sættes også under lup i Population Boom af den østrigske instruktør Werner Boote. Er verden overbefolket? Er svindende ressourcer, bjerge af giftaffald, hungersnød og klimaforandringer resultater af overbefolkning? En begavet og intelligent dokumentar, der adresserer konsekvenserne af befolkningsvækst. Filmen bliver tilgængelig i Belgien, Finland, Irland, Italien, Holland, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien. 

Endelig er naturvidenskab også fikspunktet i dokumentaren CERN af østrigske Nikolaus Geyrhaulter. Instruktøren kaster sig ind i sagens kerne og møder de mennesker, der skabte Large Hadron Collider, i et forsøg på at forstå meningen bag det schweiziske forskningscenters mål om at genskabe the Big Bang, intet mindre. Filmen bliver tilgængelig i Danmark, Finland, Tyskland, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien.

Kommende samlinger bliver snart afsløret!

30. april 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube