Europæiske film om musik: Walk this Ways Top 7

Musik er en essentiel del filmoplevelsen, og dens magi afsløres til fulde, når den er filmens omdrejningspunkt. Her er Walk this Ways top syv valg af film, der fortæller om inspirerende musikere:

Som tiden går i Shanghai (dokumentar) af Uli Gaulke

Den prisbelønnede dokumentarfilm af Uli Gaulke (forfatter af Havanna Mi Amor), der var udtaget til Cinéma du Réel Festival, München Film Festival and Sundance, fortæller om "verdens ældste jazzband" – Peace Old Jazz. Ved at følge bandets rejse til North Sea Jazz Festival i Rotterdam skildrer filmen styrken i bandets dedikation til musikken, på trods af kunstundertrykkelsen under Kulturrevolutionen i Kina. Det er en smuk succeshistorie ledsaget af mange sjove kulturelle misforståelser. Som tiden går i Shanghai udkommer på VOD den 2. Maj i samlingen Dokumentarer fra hele verden.

Mama Africa (dokumentar) af Mika Kaurismäki

Mama Africa er en dokumentar om Miriam Makeba – den første afrikanske musiker til at opnå international stjernestatus og føre sydafrikansk musik ud i verden. På grund af hendes anti-apartheidmusik blev hun tvunget i eksil, hvilket blev hendes chance for international succes – hun sang for John F. Kennedy og Marlon Brando og optrådte med Harry Belafonte og Nina Simone. Længe før nogen andre blev hun et symbol på sandhed og retfærdighed for alle undertrykte mennesker. Mama Africa udkom på VOD sidste år på Walk this Way… og den er stadig tilgængelig.

Buena Vista Social Club (dokumentar) af Wim Wenders

I tråd med Som tiden går i Shanghai handler Buena Vista Social Club om aldrende cubanske musikere, hvis talent blev så godt som glemt efter Castros overtagelse af Cuba. Men nu trækkes de ud af pensionisttilværelsen af Ry Cooder, som rejser til Havanna for at føre musikerne sammen igen. Triumferende optrædener og enestående musik genopliver musikernes karrierer – en musik/filmoplevelse, du ikke må gå glip af.

Pop Redemption (fiktion) af Martin Le Gall

Et black metal-band er ved at gå fra hinanden efter 15 år. På vej til deres sidste spillejob på Hellfest, en fransk musikfestival, udløser en dødsulykke en lang række uheld. Pop Redemption blander elementer fra 30-årskrisefilm, road movies og film om venskab. Det er en must-see fransk komedie for metalhoveder.

Eden (fiktion) af Mia Hansen-Løve

Eden er et fransk drama, der følger Paul, en fransk DJ, som krediteres for at have opfundet fransk house - en type fransk elektronisk musik, der blev populær i 1990'erne. Filmen, der spænder over 20 år af en parisisk DJ's liv, er et eftertænksom, melankolsk og elegant drama i den elektroniske musikverden.

Amy (dokumentar) af Asif Kapadia

Asif Kapadia viser mesterligt Amy Winehouses liv med hendes egne ord. Med uset arkivmateriale og uhørte numre afdækker filmen personen bag stjernen. Oscar-vinderen for bedste dokumentar hylder en stor kunster, der til trods for, at hun kun har udgivet to albums, er en af historiens største jazzsangerinder.

La Vie en Rose (spillefilm) af Olivier Dahan

Den dobbelte Oscar-vinder La Vie en Rose fortæller den franske sangerinde Édith Piafs livshistorie. Fra barndom til hæder, fra triumf til fortvivlelse, fra Belleville til New York, med en betagende præstation af Marion Cotillard, følger filmen "Spurvens" enestående liv.

30. april 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube