Otte film tager et kig ind i verdens ældste profession

Ulighed i indkomst, fattigdom, håb om et bedre liv, mangel på muligheder eller simpel seksuel nysgerrighed - Walk This Way præsenterer en liste over europæiske film, der dissekerer årsagerne bag valget om at tilslutte sig verdens ældste profession:

Overelsket af Nabil Ayouch (Marokko, Frankrig) - 2015

Nabil Ayouchs Overelsket er en kontroversiel marokkansk film om fire kvinder, der lever af at arbejde som prostituerede. Den fornuftige scenografi afslører de måder, hvorpå det mandlige blik kan reducere kvinder til begærsobjekter, og kvinders kamp for at overvinde hykleri og ydmygelse af det marokkanske samfund, som udnytter og fordømmer dem på samme tid. Filmen har haft konsekvenser i det virkelige liv: skuespillerinde Loubna Abidar (nomineret til en Queer Palm ved Cannes Film Festival i 2015) blev overfaldet og tvunget til at flygte til Frankrig. Som del af Storfilm-samlingen i Walk This Way, bliver Overelsket tilgængelig på VOD fra den 16. maj. 

Bliss af Doris Dörrie (Tyskland) – 2012

Bliss, en filmatisering af Ferdinand von Schirachs novelle, er en overbevisende kærlighedshistorie mellem Irina (Alba Rohrwacher) og Kalle. De mødes i Berlin, byen, som Irina er flygtet til, efter hendes slægtninge blev dræbt, og hun blev voldtaget i sit krigshærgede land. I Berlin arbejder hun ulovligt som prostitueret, hvor hendes søgen efter lykke konstant udfordres. Bliss kan findes på VOD fra den 27. juni i serien Film om uventet kærlighed.

House of Tolerance af Bertrand Bonello (Frankrig) - 2011

House of Tolerance er instrueret af Bertrand Bonello (kendt for portrætfilmen Saint Laurent), og var i konkurrence på filmfestivalen i Cannes i 2011. Filmen foregår i begyndelsen af det 20. århundrede på et elegant parisisk bordel, hvor bordelmutter behandler kvinderne som sin ejendom, og udgifterne langt overstiger indtjeningen og sætter bordellet i dyb gæld. De problemer, kvinderne står overfor (graviditet, afhængighed, fysisk misbrug) sammenstilles med venskaberne og hengivenheden, der er mellem disse kvinder, der alle deler samme tro.

PARADISE: Love af Ulrich Seidl (Tyskland, Frankrig, Østrig) - 2012

PARADISE: Love, del af en trilogi sammen med PARADISE: Faith og PARADISE: Hopekaster lys over den mandlige prostitutionshandel, hvor europæiske kvinder kendt som "suger mamas" opsøger afrikanske drenge, der sælger kærlighed for at tjene til føden. Gennem Teresas øjne, en 50-årig østrigsk kvinde, der rejser til Kenya på jagt efter lykke og kærlighed, opsluges publikum af den globale uligheds gruopvækkende realiteter.

A Man’s Job af Aleksi Salmenperä (Finland) - 2007

A Man’s Job er en anden film, der udforsker det sjældne emne mandlig prostitution og årsagerne bag. Den fortæller historien om den desperate Juha, der finder ud af, at han efter blot to timers arbejde har tjent de samme penge, han brugte to dage på i sit gamle job. Som far til tre små børn begynder han at sælge sin krop for at forsørge sin familie. Filmen, der reflekterer over den mandlige rolle i samfundet og familieansvar, har modtaget flere nomineringer og priser på internationale festivaler.

The Immigrant af James Gray (USA, Frankrig) - 2013

The Immigrant følger Ewa Cybulski (Marion Cotillard) og hendes søster Magda, der i 1921 sejler fra Polen til New York i håb om at få et bedre liv. Da lægerne opdager, at Magda er syg, bliver de to kvinder adskilt, og Ewa efterlades alene tilbage. Hendes liv tager en uventet drejning, da hun bliver tvunget ud i prostitution, og hendes amerikanske drøm bliver til en kamp for overlevelse. Filmen var en del af det officielle konkurrenceprogram på Cannes Filmfestivalen i 2013.

The Chosen Ones af David Pablos (Frankrig, Mexico) – 2015

O pdaget af Un Certain Regard på Cannes Filmfestivalen i 2015, The Chosen Ones, følger ikke blot historien om en 14-årig pige, der bliver tvunget ud i prostitution, men også en ung dreng, der bliver oplært af sin far til at forføre unge piger og narre dem til prostitution. Det vikler ham ind i en verden, der er utrolig svært at komme ud af.

A Call Girl af Damjan Kozole (Slovenien) - 2009

A Call Girl er en moderne fortælling om prostitution, der afdækker årsagerne bag et sådant valg i dagens samfund. Filmen følger Alexandra (Nina Ivanisin), en pige fra en lille by, der studerer engelsk i Ljubljana. Hun er ambitiøs og har store planer for sin fremtid. Selvfølgelig ved ingen, at prostitution er hendes hemmelige indtægtskilde. Nina Ivanisin vandt prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller på Les Arcs European Film Festival I 2009.

14. maj 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube