Seks film af den finske instruktør Mika Kaurismäki

Vi præsenterer dig for vores udvalg af seks film af Mika Kaurismäki (Aki Kaurismäkis storebror), en filmskaber, der med stærke socio-politiske spørgsmål som klassebaseret udstødelse, familieforhold og social uretfærdighed, har markeret en ny æra i finsk film:

The Girl King (2015, Finland, Tyskland, Sverige, Canada)

The Girl King er historien om Sveriges Dronning Kristina Augusta, en enestående og gådefuld ung kvinde, der trodsede traditioner og konservativ tænkning, og ved at udfordre sin opdragelse og konventionelle kønsroller ændrede historiens gang. Dronning Kristina spilles af Malin Buska, der leverer et overbevisende portræt af den viljestærke unge monark, et symbol på seksuel frihed og kvindelig selvstændiggørelse.

Homecoming (2015, Finland)

Med Vesa-Matti Loiri (Vejen nordpå - se nedenfor) og Armi Toivanen (21 Ways to Ruin a Marriage, der er tilgængelig på VOD i den skandinaviske samling fra 2015) i hovedrollerne fortæller Homecoming historien om Tiina, Tomi og deres goth-datter, der lægger det hektiske liv i byen bag sig og flytter tilbage til Tiinas lille hjemby ved kysten. Men at geare ned til et fredeligt liv er ikke så nemt, som det ser ud til.

Vejen nordpå (2012, Finland)

På VOD som del af samlingen Franske komedier fra 5. september

Med en arthouse-filmskabers beherskelse fortæller Mika Kaurismäki en velkendt fortælling, der rører publikum med sine realistiske karakterer og fantastiske finske landskab. Filmen fortæller om en mand, som efter 30 år vender hjem til sin søn (spillet af Vesa-Matti Loiri, et finsk filmikon og en prisbelønnede legende). I et forsøg på at lære hinanden bedre at tager de på roadtrip sammen. Med to karakterer, der er hinandens komplette modsætninger, en stjålen bil og chokerende afsløringer, er Vejen nordpå en mørkt komisk og dybt rørende roadmovie.

Mama Africa (2011, Finland, Tyskland, Sydafrika, Frankrig)

På VOD som del af samlingen Dokumentarer fra hele verden

Mama Africa er en dokumentarfilm om Miriam Makeba, en utrolig person, der blev tvunget i eksil, efter hun udgav sin anti-apartheidmusik. Det gjorde hende til den første afrikanske musiker til at opnå international superstjernestatus. Hun brugte sin musik til bekæmpe racisme og blev dermed symbol på sandhed og retfærdighed for alle undertrykte folk længe før nogen andre. I Mama Africa belyser Kaurismäki hendes liv og musik gennem 50 år.

Brothers (2011, Finland)

Brothers er løst baseret på Brødrene Karamazov af Dostojevskij. Filmen følger en familiesammenkomst, der rystes af, at tre brødre med tre forskellige mødre mødes for første gang i årevis til deres fælles fars 70-års fødselsdag. Filmen fører sine seere ud på en stormfuld færd og gennemgår smertefulde erindringer, idet tre mennesker genforenes i at skyde skylden for deres egne fiaskoer over på deres hensynsløse far. Et følelsesmæssige drama, der er overbevisende i sin realisme og karakterers sårbarhed.

The Clan – Tale of the Frogs (1984, Finland)

En fængslende kærlighedshistorie om to mennesker, der forsøger at overvinde deres familiers kriminelle tilbøjeligheder. Filmen følger unge Alex Sammako, som er fast besluttet på ikke at følge i sin brors fodspor og overtræde loven. Han finder tilflugt i sin kærlighed til Mirja, der deler hans syn på verden, og hvis familie ikke forskellig fra Alex'. Filmen viser ikke alene styrken i kærligheden, men i samfundets fordomme og presset af det sociale miljø, man er født i. Det er et overbevisende eksempel på Kaurismäkis refleksion over social uretfærdighed og kløften mellem de sociale klasser.

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube