Fem uruguayanske film, du ikke må gå glip af

Udforsk flygtningelivet ved stranden, forstyrrelsen af den daglige rutine i en lille landsby forårsaget af pavens ankomst eller den episke rejse gennem landet mod havet. Vi tilbyder dig en spektakulær måde at opdage Uruguay – her er vores liste over fem uruguayanske film, du virkelig ikke må gå glip af:

Mr. Kaplan af Álvaro Brechner (2014 - Spanien, Uruguay, Tyskland)

Udkommer på VOD den 5. september i samlingen Franske komedier

Med rammende brug af Serge Gainsbourgs "SS in Uruguay" under titelsekvensen og rulleteksterne følger Mr. Kaplan historien om Jacob Kaplan - en simpel jødisk mand, der flygtede fra Europa til Uruguay på grund af Anden Verdenskrig. I en alder af 76 ser han en tysker, der lusker rundt på bredden af en nærliggende strand og beslutter sig for at undersøge hvorfor. Mr. Kaplan er en filosofisk komedie og aldring, der besidder en stærk kombination af følelsesmæssig dybde og mørk humor. Alvaro Brechners tidligere film, Bad Day to Go Fishing var udtaget til kritikerugen i Cannes i 2009, mens Mr. Kaplan blev udtaget til Biarritz International Festival of Latin American Cinema, Chicago International Film Festival og Montecarlo Comedy Film Festival og modtog syv priser fra den uruguayanske filmkritikerforening.  

Whisky af Juan Pablo Rebella og Pablo Stoll (2004 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spanien)

Whisky er en fremragende must-see uruguayansk film, der byder på meget stærke præstationer og fortæller en utrolig følsom og menneskelig historie. Filmen undersøger det komplekse broderlige forhold mellem den rige og succesfulde Hernan og hans bror, Jacobo, der forsøger at bevise sin værd. Fuld af subtile gestusser og metaforiske scener er filmen en følelsesmæssig repræsentation af menneskers daglige kampe med at finde meningen I livet. Filmen vandt FIPRESCI-prisen i Cannes' Un Certain Regard-program i 2014 og har vundet priser på talrige andre internationale filmfestivaler, herunder Chicago, Thessaloniki, Havanna og Tokyo.

Gigante af Adrián Biniez (2009 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spanien, Holland)

Gigante foregår i Uruguays hovedstad, Montevideo, og følger Jaras monotome liv. Han er en ensom og stille mand i trediverne, hvis tilværelse vendes på hovedet, da han forelsker sig i Julia. Gigante er en film med meget lidt dialog, som udforsker voyeurismens altopslugende magt. Mens Jara langt fra er at en trussel, rammer han publikum med sin overbeskyttelse og ensomhed. Filmen vandt en Sølvbjørn på Berlinale i 2009, en Horizons Award ved San Sebastián og mange andre priser.

The Pope’s Toilet af César Charlone og Enrique Fernandez (2007 - Uruguay, Brasilien, Frankrig)

Denne film, der er instrueret af fotografen på City of God og The Constant Gardener, César Charline, foregår i 1988 i Melo, en uruguayansk by på den brasilianske grænse, som er ved at forberede sig til Pave Johannes Paul II's ankomst. De lokale er fulde af begejstring og håber ikke blot på guddommelig velsignelse, men også en lille smule materiel lykke. The Pope’s Toileter en fremragende film, et realistisk portræt af byen Melos og dens indbyggere, der fungerer som en bredere metafor for de fattiges kamp og bestræbelser på at gøre deres yderste for at overleve. Filmen blev udvalgt i Cannes' Un Certain Regard-sektion i 2007 samt til filmfestivalerne i San Sebastián og Sao Paolo.

Seawards Journey af Guillermo Casanova (2003 - Uruguay, Argentina)

Seawards Journeyfølger fem landsbyboere, der sætter ud på en rejse for at se havet for første gang. En film om drømme og venskab med en enkel, men bjergtagende fotografering, der viser skønheden i det uruguayanske landskab. Seawards Journey er ekstremt vellykket i forhold til at få publikum til at føle sine karakterers varme og sårbarhed, hvilket gør den til en af Uruguays mest uforglemmelige film. Filmen, som også var det uruguayanske Oscar-bidrag, har vundet mange priser, herunder fra den uruguayanske filmkritikerforening og filmfestivalerne Mar de Plata og Huelva Latin American.

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube