Fri og afslappet: lejlighedsdeling, sofahunde og ledighed som livsmål

19-årige Sebastien har kun én ambition i livet: at lave ingenting. Hans horisont strækker sig ikke længere end til sin sofa. Han ønsker ikke at leve sit liv, blot overveje det. Men i vores samfund, er du ingenting, hvis du ikke gør noget, så han er nødt til at gøre ... lidt. Fri og afslappet skildrer en generation, som endeløst udskyder sin overgang til voksenalderen, hele tiden bevæger sig fra studier til praktikophold eller jobs, der ikke fører til noget. Den franske instruktør Benjamin Guedj følger Sebastien og hans to bofæller, der tilbringer deres tid på at forsøge at gøre så lidt som muligt. Noget som måske ikke er så sjældent, men ikke portrætteres så ofte.

I traditionen fra 90'ernes generationskomedierne med Cédric Klapisch, såsom Good Old Daze eller The Spanish Apartment, men også af sine amerikanske storebrødre (tænk på Clerks af Kevin Smith eller Slacker af Richard Linklater), spiller Fri og afslappet, der foregår i 2010, behændigt på ungdommelig begejstring imod det moderne samfunds credo bestående af arbejde, ambitioner og karriere. Tonen er frisk og ubekymret, men flabede historie tillader en diskret undersøgelse af vigtige spørgsmål i det moderne europæiske samfund, såsom jobdeling og kontorliv.

Filmen, som bygger på romanen Nice and Easy af Romain Monnery, har et overordentligt strålende cast af nye stjerner, der bibringer en frisk tilstedeværelse på det store lærred såvel som i sketches på tv-kanalen Canal+: Baptiste Lecaplain, Charlotte Le Bon og Félix Moati. Charlotte Le Bon fra Quebec har lige indledt sin internationale karriere med en rolle i Bastille Day af James Watkins og kan snart ses over for Christian Bale i The Promise af Terry George. Félix Moati vandt en Cesar for mest lovende skuespiller i 2013 for sin rolle i Pirate TVaf Michel Leclerc og juryens favoritpris på Alpe d'Huez International Comedy Film Festival for sin præstation i Fri og afslappet.

Sidst, men ikke mindst spilles den dejlige birolle som den skøre jobcenterrådgiver,  der er fuld af menneskelighed og står over for disse unge fyre, der er mere dovne end arbejdsløse, af Denis Podalydès (som også spiller med i komedien The Dandelions af Carine Tardieu, der udkom på video on demand i 2015).

Som en sand ode til dovenskab kan du se denne komedie fra din sofa på video on demand fra den 5. september sammen med syv andre franske komedier.

Fri og aflslappet – Trailer:

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube