Fem forbløffende film om barndom

Enhver barndom præges af vigtige øjeblikke, der senere viser sig at være livsændrende erfaringer. Her er Cineuropas top 5 film om barndommen fra forskellige dele af verden - fra Frankrig, gennem Kasakhstan til Etiopien. 

Far eller mor  af Martin Bourboulon (2015, Frankrig)

Udkommer på VOD den 5. september som del af Franske komedier-serien

En usædvanlig historie om familie og forestillingen om, hvad der udgør et vellykket liv. Filmen følger Florence (Marina Foïs) og Vincent Leroy (Laurent Laffite), der beslutter sig for at lade sig skille og er parate til at gøre alt, hvad der står i deres magt for IKKE at få forældremyndigheden over deres tre børn - en komisk afspejling af en ellers traumatisk og turbulent oplevelse for både forældre og børn. Manuskriptforfatterparret, der står bag det franske hit What’s in the Name? drejer med Far eller mor det sædvanlige familiefilmplot, og filmen blev en af de største publikumssucceser i Frankrig i 2015. 

The Dandelions af Carine Tardieu (2012, Frankrig)

Tilgængelig på VOD i Franske komedier-serien fra 2015

Verdens gemmer på mange hemmeligheder, der kan blive afsløret for os takket være et enkelt særligt møde. Det sker for Rachel, en genert lille 9-årig, elsket af sin far (Denis Podalydès) og undertrykt af sin besidderiske mor (Agnès Jaoui). Alt ændrer sig, da hun møder Valérie, en frygtløs pige på sin egen alder, som hun åbner sig for livet sammen med, lader sin nysgerrighed sprede sine vinger ud og får modet til udtrykke sin frie fantasi. Dette komediedrama svinger mellem realisme og barndommens magiske verden og tager publikum med på denne lille pige rejse med spektakulære præstationer fra de to unge hovedroller (Juliette Gombert og Anna Lemarchand). 

Harmony Lessons af Emir Baigazin (2013, Kasakhstan, Tyskland, Frankrig)

Udkommer på VOD den 28. november som del af samlingen Prisbelønnede dramaer

Emir Baigazins Harmony Lessons er en prisbelønnet spillefilm, der følger en kasakhisk teenager, Aslan - en ensom dreng, der bliver mobbet på sin nye skole og planlægger sin hævn. En smuk historie om barndom og om at blive voksen, den skildrer spørgsmålet om mobning ved at gå ekstraordinært tæt på Aslans intime verden og byder på fantastiske billeder af Kasakhstan landskab. Filmen blev udvalgt til og prisbelønnet på talrige festivaler, herunder Berlin International Film Festival, hvor den vandt en Sølvbjørn for enestående kunstnerisk bidrag. 

Det hvide bånd af Michael Haneke (2009, Østrig, Tyskland, Frankrig, Italien)

Denne mystiske og komplekse film, der er filmet i sort og hvid, vil give dig kuldegysninger. Det hvide bånd foregår i det landlige Tyskland i årene inden Første Verdenskrig. Det strengt organiserede liv for indbyggerne i en bestemt landsby vil blive knust af en række foruroligende begivenheder. Filmen belyser mesterligt ikke kun de senere tyske begivenheder, men det tyske folks opvækst gennem filmens repræsentationen af barndommen i al sin brutale disciplin, deraf titlen på filmen, hvor de hvide bånd bæres af børnene som en symbol på renhed og uskyld. Blandt mange andre priser vandt Det hvide bånd Guldpalmen i 2009 og en Golden Globe for bedste udenlandske film og blev nomineret til to Oscars.

Lamb af Yared Zeleke (2015, Etiopien, Frankrig, Tyskland, Norge, Qatar)

Lamb er den første etiopiske film, der er blevet vist i Cannes. Et debutmesterværk af den unge instruktør Yared Zaleke, som følger den 9-årige dreng Efraims barndom. Hans mor er lige gået bort, og hans far efterlader ham med nogle nære slægtninge og drager til byen for at finde et job og forsørge sin søn. Efraim føler sig forladt og ensom, og finder kun hengivenhed fra et får, som han ikke bare behandler som et kæledyr, men sin bedste ven, som han planlægger sin flugt sammen med. Med det fantastiske etiopiske landskab som bagtæppe vil publikum blive betaget af fotograferingen og den rørende historie. Lamb udforsker på opsigtsvækkende vis barndommen i et land, der sjældent repræsenteres i biografen og er derfor et must-see for alle filmelskere.

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube