Jacky i kvindernes kongerige, "en romantisk komedie, der stiller spørgsmålstegn ved udseende"

I Den Demokratiske Republik Bubunne er det kvinderne, som har magten og går i krig, mens mændene går med slør og udfører husarbejdet. Jacky har den samme fantasi som alle ungkarle I landet: At gifte sig med obersten og få en masse døtre med hende. Men da der bliver organiseret et stort bal for at finde hende en mand, forværres situationen for Jacky: Tynget af den mishandling, han lider under fra tantens familie, ser han sin drøm glide væk mellem sine fingre. Jacky i kvindernes kongerige af fransk-syriske Riad Sattouf bliver tilgængelig på VOD I Europa i starten af september i serien Franske komedier. Vi kaster et blik tilbage på nogle af hovedelementerne i denne politiske ukorrekte komedie.

Jacky, fra Pascal Brutal til Askepot

Jacky i kvindernes kongerige er baseret på "en novelle fra 2005 i min tegneserie Pascal Brutal (hvis helt er en machomand), og på Askepot", betroede instruktøren os. "Ligesom alle børn, spekulerede jeg på: Hvorfor gjorde Askepot ikke oprør mod sin familie, som mishandler hende? Og da hun endelig løber hjemmefra, hvorfor forsøger hun så stadig at komme med til ballet ligesom alle andre? Hvorfor er der så mange piger til rådighed for én eneste Prince Charming? Da jeg stillede disse spørgsmål, fik jeg at vide: fordi det er sådan, livet er. Så jeg ønskede at lave min egen version af Askepot."

Et 5-stjernet skuespilhold

Adskillige store franske filmstjerner spiller med i filmen: Ud over stjernefrøet Vincent Lacoste i titelrollen som Jacky medvirker også Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac), instruktør Michel Hazanavicius (Oscar-vinderen The Artist), Noémie Lvosvky, Anémone, Didier Bourdon og Valérie Bonneton (som spillede med i Supercondriaque af Dany Boon, på VOD i Franske komedier-serien i 2015)

"Hvordan ville vores verden virke på os, hvis vi byttede roller?"

Det er det spørgsmål, som Sattouf stiller sig selv i filmen, hvor mændene, der er følsomme og blide, bliver hjemme og dække sig til, mens kvinderne giver ordrerne og fantaserer om dem, betragter dem som sexobjekter. "I min film slørene ikke anderledes end en kjole", forklarer instruktøren. "Det adskiller kønnene og gør dem ensartet. Dette er ikke specifikt for den muslimske verden! Den svarer til den sociale og juridiske organisering af menneskelige relationer, der findes over hele verden. Det kaldes patriarkatet, mænds autoritet over kvinder. Det er emnet for min film." Instruktøren fortsætter: "Da jeg fandt på idéen om at tilsløre karaktererne, var målet at minimere deres virilitet. Kostumet gør manden underdanig. De er tvunget til at ændre deres fagter, at bøje sig. Og deres ansigter stikker så meget ud, at det virkelig forvandler deres personlighed."

En filmisk verden

Jacky i kvindernes kongerige er virkelig en filmisk verden for sig, hvor det matriarkalske diktatur er afbildet på flere forskellige måder, herunder kostumer, sprog, alfabet og kulisser. "Vigtige og autoritative ord er feminiseret. Det var vigtigt at vise, hvordan seksuel dominans fungerer via sproget. Jeg ønskede også et specifikt alfabet. Bubunne-alfabet er præget af ensartethed, vold, en særlig stemning," siger instruktøren. "Jeg besluttede at optage i Georgien, fordi vi havde brug for realistisk set. Jeg ønskede, at omgivelserne så så ægte ud som muligt. Landet har mange levn fra kommunismen midt ude på landet. Ideelt set ville jeg gerne have skudt filmen i Nordkorea.

Riad Sattouf, en mand med mange talenter

Jacky in the Kingdom of Women er Riad Sattoufs anden spillefilm efter The French Kissers (i Cannes' Directors’ Fortnight-program i 2009, César-vinder for bedste debutspillefilm i 2010). Instruktøren og manuskriptforfatteren arbejder dog hovedsageligt som tegneserieforfatter, hvilket han har modtaget meget ros for fra både publikum og anmeldere. Hans selvbiografiske serie The Arab of the Future vandt Golden Wildcat-prisen på Angoulême Comics Festival i 2015.

Jacky i kvindernes kongerige - trailer:

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube