Walk this Way præsenterer Reem Khericis Paris or perish

På trods af de mandlige instruktørers dominans i filmbranchen, har mange kvindelige instruktører i de sidste par år skabt fantastiske og succesrige film. Her er vores liste over otte af de bedste film instrueret af kvinder: 

Reem Kherici – Paris for enhver pris (2013, Frankrig)

På VOD fra 5. september i samlingen Franske komedier

Paris for enhver pris følger historien om Maya, en ung marokkansk stylist, der er ved at få sit drømmejob i et berømt parisisk modehus. Hun er endelig parat til at forlade sin arbejderfamiliebaggrund i de marokkanske forstæder, da en politikontrol afslører, at hendes visum er udløbet ... Hun er nu tvunget til at vende tilbage til det liv, hun forsøgte at flygte fra. Paris for enhver pris er en rørende dramedy, der reflekterer over at genoprette forbindelsen med sin familie, tradition og stereotyper om indvandring.

Clio Barnard  – The Selfish Giant (2013, Storbritannien)

The Selfish Giant er en moderne coming-of-age-historie, om to 13-årige venner fra arbejderklassen, hvis involvering i en lokal skrothandler har tragiske konsekvenser. Clio Barnard, der blev udnævnt til en af Varietys "10 instruktører at holde øje med" i 2013, skaber et opsigtsvækkende og naturalistisk portræt af forstadens arbejderklasse i Storbritannien og de udfordringer, teenagere står over for. Med forbløffende præstationer af Conner Chapman og Shaun Thomas blev filmen udvalgt en lang række festivaler, herunder Director’s Fortnight i Cannes. 

Deniz Gamze Ergüven – Mustang (2015, Frankrig, Tyskland, Tyrkiet)

Mustang havde premiere i Directors' Fortnight på Cannes-festivalen i 2015, efterfulgt af mere forbløffende: LUX-prisen og en Oscar-nominering for bedste udenlandske film. Den tyrkisk-franske instruktør Deniz Gamze Ergüvens første spillefilm følger fem forældreløse piger, hvis konservative værger forandrer deres liv dramatisk efter at have set pigerne lege uskyldigt med drenge - en virkelig overbevisende historie, der fortæller om situationen for nogle kvinder i Tyrkiet.

Athina Rachel Tsangari – Chevalier (2015, Grækenland)

Rachel Tsangari er en græsk filmskaber og projektionsdesigner, der fik en masse opmærksomhed efter at have vundet prisen for bedste film på London Film Festival i 2015 for sin spillefilm Chevalier. Det er historien om seks mænd på en fisketur, der beslutter at spille et spil, der vil afgøre, hvem der er den stærkeste blandt dem - et nådesløst tragikomisk portræt af den moderne mand.

Anca Damian – The Magic Mountain (2015, Rumænien, Frankrig, Polen)

The Magic Mountain er en animeret biografisk dokumentar af den rumænske instruktør Anca Damian, der følger Adam Jacek Winkler, en polsk flygtning, som bor i Paris og tager til Afghanistan for at kæmpe mod Sovjet. Filmen modtog en Special mention i hovedkonkurrencen på Karlovy Vary. Damian blev også belønnet med Europarådets Eurimages Audentia Award for bedste kvindelige instruktør på Istanbul Film Festival i 2016.

Eliza Petkova – Zhaleika (2016, Tyskland, Bulgarien)

Eliza Petkovas debutfilm Zhaleika modtog en Special mention i Generation 14plus-sektion på Berlinalen i 2016. Filmen fortæller om Lora, en teenagepige der bor i en lille by i Bulgarien, hvor moderne og traditionelle værdier kolliderer - en følelsesladet coming-of-age historie med en overbevisende, detaljeret og naturalistisk visuel side.

Sonja Prosenc – The Tree (2014, Slovenien, Italien)

Sonja Prosenc er en af de mest fremtrædende unge instruktører i Slovenien og har fået stor international anerkendelse for sin første spillefilm, The Tree - Sloveniens Oscar-bidrag i 2016. The Tree er et gribende drama om en mor og hendes sønner, der bor afsondret i deres hjem af frygt for omverdenen. Filmen havde verdenspremiere på Karlovy Vary i 2014 og var den store vinder ved Slovenian Film Festival.

Svetla Tsotsorkova – Thirst (2015, Bulgarien)

Thirst af bulgarske Silvia Tsotsorkova har indtil videre haft utrolig succes på internationale film festivaler og blandt andet vundet Guldrosen for bedste fotografering og bedste debutfilm samt Crossing Europe-publikumsprisen for bedste fiktionsfilm. Filmen tager et nærmere kig på en landsby med en ustabil vandforsyning, men en stor tørst efter kærlighed - en meget overbevisende og malerisk første spillefilm.

2. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube