Fem film med den iranske skuespillerinde Golshifteh Farahani

Golshifteh Farahani er en Paris-baseret iransk skuespillerinde, forkæmper for kvinders rettigheder i den muslimske verden og vinder af adskillige internationale skuespilpriser. Hendes seneste film, Jim Jarmuschs Paterson (2016 - USA), hvor hun spiller over for Adam Driver, havde premiere på Cannes-festivalen i 2016 og kommer i biografen til oktober.

Her er vores fem favoritter blandt Farahanis tidligere film: 

My Sweet Pepper Land af Hiner Saleem (2013 - Frankrig, Tyskland)

Udkommer på VOD den 26. september som del af Storfilm-samlingen

My Sweet Pepperland er en historie om Baran, en kurdisk uafhængighedskrigshelt, som nu er politichef i en lille dal i det irakiske Kurdistan, på grænsen til Tyrkiet og Iran - et lovløst og kriminelt territorium. Farahani spiller en ugift skolelærer, der hjælper med at skjule en gruppe piger, som kæmper for kvinders frihed, i bakkerne. Dramaet havde premiere i Cannes' Un Certain Regard-program i 2013 og deltog i en lang række festivaler såsom Abu Dhabi, Cabourg og Chicago. Farahani vandt en pris for sin præstation på Stony Brook Film Festival i 2014. Kurdisk film har fundet sin stemme med fantastiske instruktører som Hiner Saleem, og My Sweet Pepperland er et must-see for alle filmelskere.

The Patience Stone af Atiq Rahimi (2012 - Afghanistan, Frankrig, Tyskland, Storbritannien)

The Patience Stone, en filmatisering af en roman, der vandt Goncourt-prisen (Frankrigs største litteraturpris) i 2008, er et portræt af et krigshærget land og en kvinde, der våger over sin handicappede mand, som blev forladt af sine jihad-kammerater. Farahani spiller en hustru, der samler mod til at konfrontere sin mand, til at finde friheden til at sige sin mening og genopdage kærlighed, begær og selvrespekt. Farahani vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle på festivalerne i Abu Dhabi og Gijón i 2012.

About Elly af Asghar Farhadi (2009 - Iran, Frankrig)

About Elly er en film af Oscar-vinderen Asghar Farhadi, der repræsenterer en subtil kritik af det politiske og kulturelle liv i Iran. Filmen følger en pædagogs mystiske forsvinden, der fører til række åbenbaringer og mareridt for hendes medrejsende, der truer alt, hvad de værner om og sætter venskaber og ægteskaber under pres. Farhadi vandt en Sølvbjørn for bedste instruktør for About på Berlinalen i 2009.

Go Home af Jihane Chouaib (2015 - Frankrig, Schweitz, Belgien)

Go Home er en debutfilm med et snert af selvbiografi af den libanesiske instruktør Jihane Chouaib. Filmen følger en kvinde (spillet af Golshifteh Farahani), der søger efter sandhed, retfærdighed og sig selv på sin rejse hjem til Libanon. Kun for at finde ud af, at hun er en udlænding i sit eget land. Det eneste sted, hun kan kalde sit hjem, er et forladt hus, hvor hun er hjemsøgt af tilstedeværelsen af sin bedstefar, som forsvandt under borgerkrigen. En mystisk historie, hvor en ung kvinde ikke kan give slip på fortiden og bliver fanget i sine egne smertefulde erindringer. Filmen blev vist på filmfestivalerne i Busan og Dubai i 2015. 

Two Friends af Louis Garrel (2015 - Frankrig)

Louis Garrels debut film, Two Friends, er et romantisk drama, der sætter venskabets styrke på prøve, da Clément (Vincent Macaigne) og Abel (Louis Garrel) forelsker sig i den samme kvinde: Mona (Farahani). Hvad de ikke ved er, at hun er nødt til at vende tilbage bag tremmer hver aften efter arbejde. Denne rørende kærlighedshistorie om bedrag, kærlighed og illusion havde premiere i Cannes' Critics Week-program i 2015.

23. september 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube