Tættere på månen: Rumæniens Robin Hoods

Det skete en dag i 1959 i Bukarest: Fire mænd og en kvinde røvede en pansret bil tilhørerende Rumæniens Nationalbank og stjal en enorm mængde penge. Da de blev fanget, blev myndighederne forvirrede: Alle fem var vigtige medlemmer af det kommunistiske parti. Hvad fik dem stjæle så mange sedler, der var værdiløse uden for Rumænien, når der ikke var noget, der var værdifuldt nok at købe inden for landet?

Tættere på månen (Closer to the Moon)  af Nae Caranfil (en instruktør, der er kendt for sin populære rumænske titel Philanthropy, og hvis seneste film 6.9 on the Richter Scale, havde premiere på Transilvania International Film Festival i juni 2016), som blev filmet på engelsk, forsøger at besvare det spørgsmål på munter vis.

Closer to the Moon, som er baseret på en sand historie og et af de dyreste produktioner i rumænsk filmhistorie, har Mark Strong (Kingsman: The Secret Service, Sherlock Holmes) i hovedrollen som Max Rădoiu, en politichef, som er dødtræt det system, han selv har været med til at opbygge. Som medlem af det jødiske samfund er han er endnu mere utilfreds med partiets tendenser til religiøs udrensning. Sammen med sine venner Alice (Vera Farmiga), en politolog, Iorgu (Christian McKay), en historieprofessor, Dumi (Tim Plester), en raketvidenskabsmand og Răzvan (Joe Armstrong), en respekteret journalist, planlægger Rădoiu omhyggeligt røveriet, som Caranfil skildrer gennem omfattende flashbacks.

Heltene kalder sig selv for rumænske Robin Hoods, og det er præcis, hvad de er. Men det, de rent faktisk stjæler fra den almægtige parti og giver til resten af landet, er ikke penge, men håb. Det er nemt at forstå Securitate-ledernes frustration, da pengene bliver stjålet, eftersom en af de største fordele ved kommunismen var manglen på kriminalitet i samfundet. Men det mest interessante, absurde og surrealistiske aspekt af sagen er, at efter de fem blev anholdt, tvang Securitate dem til at genopføre røveriet foran kameraet for at lave en propagandafilm til at vise hele landet.

Den tragikomiske Tættere på månen udkommer på video on demand den 17. oktober som del af samlingen Så er er krig.

Kilde: Cineuropa

14. oktober 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube