Fem film om krigsforbrydelser, du ikke må gå glip af

Kriminalitet forsvinder ikke, fordi du lukker øjnene. Det er nødvendigt at lytte til og opleve historierne fra de mange ofre og deres forfædre. Her er en liste over film, hvis skildring af krigsforbrydelser Walk This Way anser for essentielle.

Porten af Régis Wargnier (2014, Frankrig, Belgien, Cambodja)

wtw-le-temps-des-aveux

Tilgængelig fra 17. oktober som del af Så er der krig-samlingen

Filmen, der er instrueret af Oscar-vinderen Régis Wargnier (Indochine), er baseret på en sand historie, der undersøger folkedrabet begået af Khmer Rouge i Cambodja. En dyb udforskning af denne mørke periode i Cambodjas historie set gennem øjnene af en fransk etnolog (spillet af Raphaël Personnaz), som mødes igen med en tidligere Khmer Rouge-embedsmand efter hans anholdelse for menneskerettighedsforbrydelser.

Son of Saul af László Nemes (2015, Ungarn)

wtw-le-fils-de-saul

Filmen følger to dage i livet på en ungarsk fange, der arbejder som medlem af Sonderkommandoen på et af Auschwitz-krematorierne. Da han ser et lig af en dreng, som han anser for sin søn, er han fast besluttet på at gøre det umulige: redde liget og finde en rabbiner til at begrave det. Son of Saul, der vandt en Oscar for bedste udenlandske film, er en unik film i mange aspekter: fra plottet, der giver et helt nyt perspektiv på det angiveligt udtømte Holocaust-emne, til den fængslende fotografering, som er baseret næsten udelukkende på nærbilleder.

Min tyske ven af Jeanine Meerapfel (2012, Tyskland, Argentina)

wtw-my-german-friend-2

Tilgængelig fra 17. oktober som del af  Så er der krig-samlingen

Filmen følger Sulamit, der er datter af tysk-jødiske flygtninge i Argentina og nær ven af Friedrich, som er søn af tyske nazistflygtninge. De er vidner til en turbulent tid i Argentina, og da de rejser tilbage til Tyskland, bliver de involveret i de politiske kampe i 1968. Friedrich, der altid har afvist sin fars nazistiske fortid, beslutter sig for at rejse tilbage til Argentina for at kæmpe mod den militære regering. Filmen er en refleksion over den internationale politiske scene i 1960'erne kombineret med en smuk kærlighedshistorie mellem to mennesker, der ikke er bange for at gå i brechen for deres værdier.

Hotel Rwanda af Terry George (2004, Storbritannien, Sydafrika, Italien)

wtw-hotel-rwanda

Hotel Rwanda, der er baseret på en sand historie, var nomineret til tre Oscars og er med mange andre nomineringer og priser en af de mest kritikerroste film, der portrætterer uretfærdighed og menneskelig lidelse. Filmen følger historien om Paul Rusesabagina, som er leder af det mest luksuriøse hotel i Rwandas hovedstad, hvor over tusind tutsier søger tilflugt under deres kamp mod hutu-militsen.

As If I Am Not There af Juanita Wilson (2010, Irland)

wtw-as-if-i-am-not-there

Filmen er baseret på Slavenka Drakulićs roman fra 1999, der beskæftiger sig med krig og voldtægt under krigen i Bosnien i begyndelsen af 90'erne. Historien er centreret omkring Samira (Natasa Petrovic), en skolelærer, der bliver offer for gentagne seksuelle overgreb, da den etniske udrensning raser gennem landet. Et bevægende drama med scener, der er meget vanskelige at se, og et vigtigt vidnesbyrd om kvinders lidelser og kampe for retfærdighed. Filmen blev belønnet på mange festivaler, herunder Palm Springs, Istanbul, Phoenix og Seattle, og modtog store priser (bedste instruktør, bedste film) ved Irish Film and Television Awards.

14. oktober 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube