Harmony Lessons, eller disciplinens frosne ansigt

Med Harmony Lessons tilbyder Emir Baigazin os en perfekt mestret stykke arbejde med bemærkelsesværdig intelligens og udførelse. Med 17 priser på cv'et, herunder Sølvbjørnen for kunstnerisk bidrag på Berlinalen i 2013 og en Special Jury Mention på Tribeca, har Baigazins koproduktion mellem Tyskland, Frankrig og Kasakhstan godt og grundigt fortjent sin optagelse i Walk This Ways Prisvindende historier-samling, der udkommer på video on demand den 28. november.

Skønheden i billederne i Harmony Lessons, der imponerer fra første scene, afspejles i sin unge hovedperson, Aslans rolige ansigt. Han er en ensom og tavs dreng, der gemmer sig i en detaljeret verden bestående af insekter, som han underkaster næsten videnskabeligt til sine eksperimenter, og gentagne afvaskninger for at vaske sine skolekammeraters mobning væk, der har gjort ham til en paria.

Det flydende element er allestedsnærværende. Ikke kun på grund af dets rensende karakter (Aslan drikker også tvangsmæssigt hele kander af friskt vand), men også fordi det leder tankerne hen på forurening og ondskab, som urin i krukker, opkast og blod, der fra starten fosser frem fra den lille helts uanfægtede hånd, da han skærer halsen over på et får.

Filmens æstetiske aspekter tjener, som de burde, til at forstærke det upåklageligt artikulerede budskab om disciplin, der pålægges Aslan og de andre skolebørn. Uniformer, linealer, der nådesløst pisker alt, der er ikke er på plads, lektioner leveret af robotagtige lærere: Alt har til hensigt at begrænse mennesket for at forberede børnene til et samfund, der ikke har tænkt sig at gøre dem nogen tjenester.

Det er næppe overraskende, at Aslans skole er som et mikrokosmos, hvor man kan finde alle dynamikkerne i det kasakhstanske samfund: små Mafioso-lignende høvdinge, der pålægger deres tiende og atavismer på alle de andre børn (for at hjælpe deres fængslede ældre, eftersom mange af dem, siger de, også snart vil være bag tremmer), religion, individer, der gør sig usynlige for at overleve, da de ikke rigtigt var i stand til at sejre i darwinistisk forstand…

Harmony Lessons skildrer et univers præget af skræmmende kulde og hårdhed, en verden, hvor det eneste smil, der ses på et barns ansigt, er en grusom grin. Barndommen er kun et spøgelse, som vi forestiller os i vores drømme.

Kilde: Cineuropa

Harmony Lessons – Trailer:

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube