Macondo, lille store mand…

Den østrigske film Macondo af Sudabeh Mortezai, der så dagens lys i Berlin og var udvalgt til adskillige andre festivaler som London, Seattle og Hong Kong, undersøger temaet barndom, der på den ene eller anden måde har fået frataget en del af sin uskyld.

Hovedpersonen er en dreng på omkring ti år, som vi følger i hælene på i hele filmen. Han er tynget af en masse af ansvar - ikke fordi hans mor (Kheda Gazieva) har fralagt sig det, men hun har lange arbejdsdager og regner med sin søn, Ramasan (Ramasan Minkailov) til at passe sine to yngre søstre og købe ind. Da hun endnu ikke taler ret godt tysk, tager hun ham også med ud for at håndtere alle de administrative procedurer, der kræves for deres anmodning om asyl, og får ham til at oversætte alt til tjetjensk.

Hans far er fraværende (han døde en heltedød i konflikten mod russerne), og den unge fyrs søgen er naturligt fokuseret på den fraværende faderfigur. Han udfører spontant nogle af de missioner, som hans rolle kræver af ham - som en ung muslim holder han ligeså meget øje med sin mor som med sine små søstre, som han opfordres til af de andre tjetjenere i flygtningelejren Macondo (i Wiens Simmering-kvarter distrikt). Men så snart karakteren Isa (Aslan Elbiev) dukker op udfylder han et indlysende og generelt tomrum. Isa kendte drengens far og dukker i første omgang op for at give Ramasan det ur, som faren har lagt til side til sin søn. Snart begynder Isa at rådgive Ramasan, lære ham håndværksteknikker og giver ham sin egen kniv. Således lever han op til den unge mands ivrige ønske om en håndgribelig mandlig rollemodel.

Mens Ramasan helt klart blomstrer op takket være dette, skaber det en konflikt i ham, som udtrykkes ved tavshed, når han ser på de barske billeder af faderen, som han savner så meget, eller stirrer gennem sine mørke øjenbryn på sin mor, der for en gangs skyld har accepteret en sømmelig dans, med et blik, der sjældent ses på et barns ansigt og den unge skuespiller fortjener stor ros for.

Macondo er del af Walk this Ways samling Prisvindende historier og udkommer på video on demand den 28. november.

Kilde: Cineuropa

Macondo – Trailer:

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube