Syv gode film om at komme sig over sygdom

Når folk forsøger at komme sig over eller lære at leve med deres sygdom, ser de deres største frygt i øjnene og genopdager sig selv. Her er Walk This Ways udvalgte syv film om folks utrolige rejser, når de står over for deres livs største udfordring:

Pigen med de ni parykker (The Girl With Nine Wigs) af Marc Rothemund (2013, Tyskland, Belgien)

På VOD 28. november som del af samlingen Prisvindende historier

En film om Sophie (spillet af den populære tyske skuespillerinde Lisa Tomaschewsky), der netop er startet sine studier, da hun får konstateret kræft. Hendes verden vendes op og ned, men hun griber lejlighed til at bevise, at hun er en fighter, der ikke vil lade sin sygdom forhindre hende i at leve sit liv til fulde. Filmen er baseret på Sophie Van Der Taps internationale bestsellerbog, der er filmatiseret af Marc Rothemund, der vandt Sølvbjørnen på Berlinalen.

Spænd sikkerhedsselerne af Ferzan Ozpetek (2014, Italien)

På VOD siden 27. juni som del af samlingen Film om uventet kærlighed

Spænd sikkerhedsselerne er et italiensk komediedrama; en kompleks historie om menneskelige relationer; en rørende romantisk komedie, der udforsker moderne seksualitet og lidenskab. Da Elena, filmens hovedperson, opdager at hun har brystkræft, drages alles liv og personlige overbevisninger i tvivl. En film, du ikke må gå glip af, med fem priser og 20 nomineringer og stjernefrøene Kasia Smutniak (Perfect Strangers, From Paris with Love) og Francesco Arca i hovedrollerne.

De urørlige af Olivier Nakache og Eric Toledano (2011, Frankrig)

De urørlige er en af de mest succesfulde franske film i nyere tid og uden tvivl blandt de bedste moderne europæiske komediedramaer. Filmen følger den aristokratiske kvadriplegiker, der hyrer en ung mand fra Paris' forstæder som omsorgsperson. Kemien mellem François Cluzet og Omar Sy, der begge leverer udsøgte præstationer, er hypnotisk på skærmen er hypnotisk. De urørlige handler ikke om at overvinde en sygdom; den handler om et særligt venskab, der bringer glæde og latter til en person, der længe har glemt, hvad det vil sige at være lykkelig. Den handler om at genopdage sig selv og nyde livet igen.

Philadelphia af Jonathan Demme (1993, USA)

Philadelphia er en amerikansk film fra 90'erne, der var en af de første til at beskæftige sig med fordomme om HIV og homofobi. Den følger en mand, Andrew Beckett, der er advokat i et stort advokatfirma. Da firmaet opdager, at han har AIDS, bliver han fyret. Andrew hyrer en homofobisk mindre advokat, der er den eneste, der er villig til at advokere for hans uretmæssige afskedigelse. Med Tom Hanks og Denzel Washington i hovedrollerne, to Oscars, en Golden Globe og en Sølvbjørn er Philadelphia blevet en klassiker, en must-see for filmelskere.

Blind af Tamar Van Den Dop (2007, Belgien, Holland)

Denne film har et særligt plot: De to hovedpersoner har levet med sygdom i lang tid, men kan stadig ikke acceptere det. Ruben (Joren Seldeslachts) er en ensom ung mand, der har mistet synet som barn, mens Marie (Halina Reijn) er en albinokvinde, bange og usikker. Begge deler en passion for bøger, og Rubens mor hyrer Marie at læse for sin søn. En film om kærlighedens magt, der besvarer spørgsmålet om, hvorvidt kærlighed stadig vil stadig være blind, hvis manden får sit syn igen. Filmen er skrevet og instrueret af den hollandske kvindelige filmskaber Tamar Van Den Dop og havde premiere på Toronto Film Festival.

Aaltra af Benoît Delépine, Gustave Kervern (2004, Belgien, Frankrig)

Aaltra er en sand indie-opdagelse: den utrolige, ukonventionelle film er en komedie om to lammede personer, der er optaget i sort/hvid med lange betagende indstillinger. Filmen følger rivaliseringen mellem to naboer, der efter en række tragikomiske konsekvenser ender sammen på hospitalet, begge med lammede ben. Filmen er skrevet og instrueret af to franske komikere: Benoît Delepine og Gustave de Kervern, som også spiller hovedrollerne. En perle for europæiske filmelskere, der vandt FIPRESCI-prisen i London, prisen for bedste skuespiller i Puchon og publikumsprisen på Transsylvanien Film Festival.

Try to Remember af Zabou Breitman (2001, Frankrig)

Try to Remember er en film om en kvinde i 30'erne, der udviser de første symptomer på Alzheimers, som hendes mor for nylig er død af. Hun kommer ind på en klinik, hvor hun møder en mand, der er traumatiseret efter en bilulykke, hvor hans kone og barn blev dræbt. Try to Remember er enfilm om personlig tragedie og evnen til at elske igen og genstarte éns liv fra bunden. Den vandt Cesar-priserne for bedste debutspillefilm, bedste skuespillerinde og bedste mandlige birolle.

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube