Syv film, der hjælper os til at forstå globalisering

Den verden, vi lever i, bevæger sig så hurtigt, at det er svært at stoppe op for at forstå det vigtigste fænomen, der definerer den: globalisering. De syv film nedenfor tilbyder perspektiver på vor tidsalders store emner såsom intensiv kulturel udveksling, politiske konflikter, overdreven forbrugerisme og de miljømæssige risici i en globaliseret verden.

Global Player af Hannes Stöhr (2013, Tyskland)

Udkommer den 28. november som del af vores samling Prisbelønnede dramaer

Filmen, som har Christoph Bach, Walter Schultheiß og Inka Friedrich i hovedrollerne, følger det familiedrevne tekstilmaskineselskab Bogenschuetz & Sons, som bliver truet af asiatiske konkurrenter, der tilbyder meget billigere produkter. Uden faren Pauls viden er resten af familien nødt til at redde hans livsværk i en lille sydtysk by. Det kæmpestore asiatiske marked går op imod en lille lokal virksomhed, som har eksisteret i generationer - klassisk David mod Goliat-historie opdateret til globaliseringens tidsalder.

Population Boom af Werner Boote (2013, Østrig)

Har været tilgængelig siden maj som del af samlingen Dokumentarer fra hele verden

Jordens befolkning er ved at nå syv milliarder, og det fører til det uundgåelige spørgsmål om, hvorvidt svindende ressourcer, giftigt affald, sult og klimaforandringer er resultatet af overbefolkning. Men hvordan defineres overbefolkning? Efter publikumssuccesen med sin dokumentarfilm Plastic Planet rejser Werner Boote kloden og undersøger den stædige opfattelse af verden, der har eksisteret i årtier, og spekulerer over realiteterne ved den katastrofale fortolkning af moderne demografi.

Som tiden går i Shanghai af Uli Gaulke (2013, Tyskland)

Har været tilgængelig siden maj som del af samlingen Dokumentarer fra hele verden

Fra den japanske besættelse gennem Kulturrevolutionen til nutidens kapitalismen, deler et lille og ydmygt jazzband, Peace Old Jazz, deres syn på de mange kulturelle ansigter, Kina har haft siden gruppen begyndte at optræde i 1940'erne. Den måde, de har set verden forandre sig på, kunne ikke dræbe deres passion for jazz. I denne dokumentar fortæller Uli Gaulke historien om et gammel kinesisk band, der rejser til Holland for at dele et talent, der overstiger deres fantasi, og som har potentiale til at blive en gigantisk succes på den anden side af kloden.

Discount af Julien Petit (2014, Frankrig)

Denne succesrige franske film skildrer arbejderne i et discount-supermarked, der begår mytteri imod at blive erstattet af automatiske maskiner. De forsøger at skabe et parallelt supermarked baseret på en solidarisk økonomi, der kolliderer med logikken hos de kapitalistiske varehuse, med mere overkommelige priser og udnyttelse af udløbsdatoer. De vil undersøge dynamikken i kapitalistiske virksomheder i en mindre skala og bliver nødt til at trodse grådighed.

Merci Patron! by François Ruffin (2016, France)

Offshoring is a very typical phenomenon in a globalized world. Especially in Europe, where many factories leave for other countries to find cheaper workers. This leaves a hole in the European economy and that’s just what François Ruffin dealt with in this documentary. It stars Jocelyn and Serge Klur, former workers at a factory that manufactured clothes for the luxury goods brand Kenzo (part of the LVMH group). The factory moved to Poland and left the couple unemployed, struggling with debt, and at risk of being evicted.

The Light Bulb Conspiracy af Cosima Dannoritzer (2010, Spanien, Frankrig)

I The Light Bulb Conspiracy rejser Cosima Dannoritzer til Frankrig, Tyskland, Spanien og USA for at finde vidner til en forretningspraksis, der har været afgørende for forbrugscyklussen siden 1920 og nu er grundlaget for den moderne økonomi. Denne tv-dokumentar udforsker den ufortalte historie om planlagt forældelse og det kartel, der har nedsat en levetiden for teknologisk udstyr for at skabe en dynamisk økonomi og efterlader foruroligende billeder fra Afrika, hvor kasseret elektronik hober sig op i store kirkegårde for elektronisk affald.

War Photographer af Christian Frei (2001, Schweitz)

Christian Freis dokumentarfilm fortæller historien om den 20-årige fotojournalist James Nachtweys karriere. Han har besøgt krigshærgede lande som Kosovo, Indonesien, Palæstina og Rwanda og opfanget krigens rædsler på film. Krigsjournalistikkens kynisme, eksponeringen af ofrene og politiseret indhold er blot nogle af de emner, som denne rørende film udforsker. Dette er Freis mest kendte film, der gav ham en Peabody Award.

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube