De små ting: et kompliceret portræt af et Reykjavik i stadig forandring

Den prisbelønnede islandske instruktør Baldvin Zophoníassons drama De små ting (Vonarstræti) udforsker en Reykjavik-familie i chok over en tragedie. Den væver mellem sine tre hovedpersoners skæbner, indtil de forbindes uløseligt i afgørende øjeblikke, der vil påvirke resten af deres liv. Filmen bliver tilgængelig på VOD den 28. november som en del af vores samling Prisbelønnede dramaer.

Livet for de tre hovedpersoner følger ikke samme bane. Eik (Hera Hilmarsdottir) opdrager sin otteårige datter alene. Om dagen er hun dagplejer, om natten sælger hun sin krop for at tilfredsstille andres behov. Selvfølgelig kunne hun bede sin familie om hjælp, men af en årsag, der bliver mere og mere indlysende, som historien skrider frem, nægter hun så vidt muligt at være afhængig af de mennesker, der har forårsaget hende så megen lidelse. Mori (Thorstein Bachmann) har ikke udgivet bøger i årevis. Han drukner sine sorger og digte i alkohol, og har lukket sig ude af verden, fortabt i sine minder. Kun det at skrive og sit møde med Eik og hendes datter formår at bringe ham tilbage til nutiden. Sölvi (Thor Kristjansson) er midt i et omfattende karriereskift. Efter en storslået sportskarriere bliver han ejendomsmægler og opdager under opsyn af sin kærlige kone, hvad der foregår bag de lukkede døre hos de rige.

Gennem disse tre karakterer, som er så langt fra hinanden og dog så tæt på hinanden i det beskyttede Reykjavik, tackler De små ting et væld af spørgsmål, som giver stærk genlyd i dagens moderne samfund: den økonomiske krise og den kollektive konkurs forårsaget af nogle menneskers hysteri, den globaliserede elites grådighed efter landjord, menneskers evne til at gå glip af de nye chancer, som livet kaster efter dem,  anden chance, byrden af familiehemmeligheder og den smertefulde uvidenhed fra dem, der er tættest på os, afstanden mellem og depersonalisation af mennesker, der ikke desto mindre støder ind i hinanden i deres dagligdag, familieenhedens sårbarhed og enlige forældres isolation.

I den forstand er De små ting en totalsum af tre handlingstråde, der kolliderer og blandes sammen og tilbyder et indblik i forskellige aspekter af det moderne samfund, der bygger usandsynlige broer.

De små ting blev mødt med stor succes i Island, hvor den dominerede billetsalget i 2014. Den scorede 12 Edda Awards, den lokale Oscar, bl.a. til Bachmann og Hilmar. Filmen vandt også prisen for bedste film og for bedste instruktør til Baldvin Zophoníasson, der trods sit korte cv (De små ting er kun hans anden film) allerede har etableret sig som en vigtig spiller i islandsk film.

Kilde: Cineuropa

De små ting – Trailer:

24. november 2016, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube