Like barn leker best – To adaptasjoner

«Cocteau lar mange dører stå åpne, og jeg gikk igjennom alle med min egen versjon» - Christophe Gans, Beauty and the Beast.

En av de mest prominente adaptasjonene i Walk This Way-katalogen er Christophe Gans’ versjon av The Beauty and the Beast (2014). Med god hjelp av spesialeffekter og 3D-animasjon gir Gans nytt liv til eventyret som ble publisert for første gang av Madame de Villeneuve i 1740. Fortellingen har gjennomgått mange metamorfoser – i en tidlig utgave oppnådde fortellingen bredere publisitet i en kortere versjon av den franske forfatteren Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1756), og fant senere veien til filmen. I 1946 fikk eventyret en berømt adaptasjon for lerretet av regissør Jean Cocteau, som en live-action produksjon, Beauty and the Beast.
For Gans er ekkoet fra fortiden tilstede gjennom historien. «Jeg vil si at jeg ikke var ute etter å lage en nyinnspilling av Cocteau sin versjon, men heller en ny adaptasjon av eventyret. […] Cocteau lar mange dører stå åpne, og jeg gikk igjennom alle med min egen versjon,» sier regissøren om sin inspirasjon til å bringe nytt liv til den klassiske fortellingen.
En av disse åpne dørene var rollen som Belle, som Gans mente var en sekundær karakter i 1946-versjonen. Han bestemte seg gjøre henne til hovedkarakter i sin egen versjon. «Jeg ønsket å gå dypere inn på Belle, og plassere hennes overgang fra barn til kvinne sentralt i min historie».
Adaptasjoner og nyinnspillinger av tidligere filmer komplimenterer ofte sine forgjengere, og bidrar samtidig til en form for kult-status. Gans gjør honnør til fortiden med sin lojalitet til danse-scenen fra Disney-versjonen (1993). «Det fremstod utenkelig å lage en ny adaptasjon av Beauty and the Beast uten å inkludere dansen – den er fortsatt en av de mest slående scenene i Disneys animerte versjon».
Se den uimotståelige Disney-scenen her, og sammenlign den med Gans’ tolking med Léa Seydoux og Vincent Cassel – tilgjengelig på VOD fra Premium Filmer-katalogen.
Et utvalg av filmadaptasjoner og nyinnspillinger inkluderer:

«Man kan si at jeg i novellen fant lovnader om både narrative og visuelle nytelser… med andre ord, lovnader om virkelige cinematiske gleder!» - Dominik Molls The Monk.

Skrevet i en lignende tidsperiode ble The Monk (1796) visstnok skrevet på bare 10 uker av den 19 år gamle forfatteren Matthew Gregory Lewis. Den utgjør nå grunnlaget for Dominik Molls adaptasjon av The Monk(2011), med Vincent Cassel som den dydige Broder Ambrosio, som er på vei mot å komme på kant med sin tro – og bli forelsket (les artikkelen her).
Som en del av Premium Filmer fra Walk This Way, bygger The Monk videre på skandalen som oppstod da den først ble publisert, selv om regissøren innrømmer at «Det skandaløse aspektet har blitt borte i dag. Samtidig er ikke dette bokens primære salgspunkt. I dag fremstår tematikken mer lekent og mindre sjokkerende enn for eksempel noen av verkene til Marquis de Sade, en av Lewis’ samtidsforfattere.» På 1700-tallet, derimot, var den usensurerte førsteutgaven høyt ettertraktet, og det mest kontroversielle og umoralske innholdet ble klippet bort for andreutgaven (1798). Det regissøren fortsatt finner i fortellingen er: «lovnader om både narrative og visuelle nytelser… med andre ord, lovnader om virkelige cinematiske gleder!», og derav motivasjonen for å lage en adaptasjon av den gotiske novellen, som har inspirert forfattere som E.T.A Hoffmann (The Devil’s Elixir) og Victor Hugo (Ringeren i Notre Dame).
Et utvalg av adaptasjoner inkluderer:

  • Le Moine de Lewis, raconté par Antonin Artaud (1931). Skrevet av: Antonin Artaud – en gjenfortelling av originalen av Antonin Artaud.
  • The Monk (Le Moine) (1972). Regissør: Ado Kyrou. Manus: Luis Buñuel & Jean-Claude Carrière – den første filmadaptasjonen.
  • The Monk (1990). Regissør: Francisco Lara Polop.

Med inspirasjon fra andres verker gir begge adaptasjonene nye innfallsvinkler til historiene gjennom dører som har forblitt åpne i tidligere versjoner, og søker å forme fortellingene til audio-visuelle opplevelser. Regissørene er i stand til å legge sine personlige twister til historiene gjennom å på nytt undersøke de underliggende filosofiene, og nærme seg de fra nye perspektiver. Filmene kan nå sees som VOD i Walk This Way Premium Filmer-katalogen.

1. november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube