To sjeler, én tanke, del 2– En adapsjon og en nyversjon

«Fienden er på innsiden. Garnett er faktisk sin egen verste fiende. Og dette er kjernen i filmen.» – Rachid Boucharebs Two Men in Town

Rachid Bouchareb bestemte seg for å lage en nyversjon av Two Men in Town (som er en del av Menn på kanten-katalogen og tilgjengelig siden 22. april), med inspirasjon hentet fra den originale Two Men in Town [Deux hommes dans la ville, 1973. Norsk tittel: Løslatt på prøve] av forfatter og regissør José Giovanni, med ingen ringere enn Alain Delon, Jean Gabin, Mimsy Farmer og Gérard Depardieu i rollene. Han brukte et alias i stedet for sitt virkelige navn: Joseph Damiani, regissøren av originalen fra 1973, er selv en tidligere kriminell som tilbrakte 11 ½ år i fengsel før han ble forfatter og filmmaker når han endelig var sluppet ut. Den forrige filmatiseringen av en av bøkene hans er Alain Corneaus film Le Deuxième Soufflefra 2007, med Daniel Auteuil og Monica Bellucci i hovedrollene.
Tro til den originale historien, der en forbryter slippes ut av fengsel og prøver å få seg en ny sjangse i livet ved å holde seg unna trøbbel, men uunngåelig hjemsøkes av forbrytelsene han har begått, fokuserer Bouchareb i sin film på den indre kampen – den indre fienden – til hovedpersonen William Garnett (Forest Whitaker). Slik holder han en viss avstand til det som var Giovannis mål: en sterk kritikk av rettssystemet. «Selv om  Two Men in Town (1973) fungerer som inspirasjonskilde er Two Men in Town (2014) langt fra en ren og skjær nyinnspilling […] Sånn sett er tittelen på filmen [originaltittelen er La Voie de l’Ennemi, direkte oversatt Fiendens sti] symbolsk. Fienden er på innsiden. Garnett er faktisk sin egen verste fiende. Og dette er kjernen i filmen.»
Se traileren til filmen som inspirerte Bouchareb til å tilføre sitt personlige avtrykk til fortellingen:

Two Men in Town (1973), skrevet og regissert av José Giovanni - den originale fortellingen med en eksepsjonell fransk rollebesetning https://www.youtube.com/watch?v=xkM0wxcxCMY

«Lauri Maijala viser fansen av Hangover-filmene hvor skapet skal stå – på den finske måten – med sin Gloriously Wasted » – Irina Krohn (Finlands Filmstiftelse) om Lauri Majalas Gloriously Wasted

Gloriously Wasted [Juoppohullun päiväkirja, norsk tittel En fyllefants dagbok] er den finske regissøren Lauri Maijalas debutspillefilm, basert på første del i en bokserie med krønikene til karakteren Juha Berg, en 30-årig fyllik (noe som avspeiles i den norske og alternative engelske tittelen Diary of a Drunk). Med sin bakgrunn i å skrive og regissere scenekunst valgte Maijala et populært litterært utgangspunkt for sin første spillefilm og sto for filmmanuset selv, i tillegg til å regissere filmen.
Det som begynte i 1998 som en blogg av den velkjente skribenten og tv-verten Juha Vuorinen – navnebror og opphavet til hans egen fyllefant-figur Juha Berg – førte til etableringen av et eget forlag, Diktaattori Oy, som han distribuerer bokserien gjennom. Og nå har han i tillegg tatt på seg rollen som produsent for filmversjonen av hans litterære figur.
Filmen «viser fans av Hangover-filmene hvor skapet skal stå – på den finske måten» som Irina Krohn, direktør for Finlands Filmstiftelse sier. Der det ble en trilogi av The Hangover (1,2 og3), regissert av amerikanske Todd Phillips, som dreier rundt DEN DER dagen etter en fyllekule, vil kanskje «på den finske måten» fordre en enda større filmserie, ettersom bokserien til nå har vokst seg til fem bøker, med de finske titlene  1. Juoppohullun päiväkirja (Gloriously Wasted), 2. Tolppa-apina, 3. Raskausarpia, 4. Vaippaihottuma, 5. Dokumentti (utgitt i 2014).
Som en del av den Skandinaviske samlingen, tilgjengelig fra 23. november, kan du møte Juha Berg i Maijalas filmatisering Gloriously Wasted og prøve å skjelne den «finske måten» ved å sjekke ut traileren til The Hangover (2009) her.

Gloriously Wasted - Trailer: 

3. november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube