The Monk: En fortelling om dyd og fristelse

I Dominik Molls adaptasjon av Matthew Gregory Lewis gotiske novelle The Monk (som skapte mye raseri og anklager om blasfemi da den ble publisert i 1796 av den da 19 år gamle forfatteren), spiller Vincent Cassel den rettskafne broder Ambrosio, som kommer på kant med sin tro.

Året er 1595 og en baby blir forlatt av sine foreldre foran Capuchin-klosteret i Madrid, og tatt hånd om av munkene. Babyen vokser opp og blir broder Ambrosio, en velkjent, streng predikant som tiltrekker seg troene fra fjern og nær med sine fengslende prekener. Selvsikker i sin moralske perfeksjon har han ingen medlidenhet for syndere, og mener selv han er immun mot fristelser. Han er en helt dømt til å feile.

Det er når en ung læregutt, Valerio, ankommer klosteret dekket av en voksmaske – som han påstår dekker arrene etter en stygg ulykke – at Ambrosios allegoriske moralske maske av perfeksjon begynner å forvitre. Hjemsøkt av en drøm han ikke forstår får han et forvarsel om sin skjebne; i en Hitchcock-lignende scene befinner han seg på et tak kikkende ned på en kvinne i en rød kappe. The Monk leker med forvarsel om fantasier og begjær, med kjente bilder og referanser til filmer, en Oedipal tilknytning, en Faustisk avtale og landskapsbilder av Paradis. Det er i sistnevnte broder Ambrosio helst vandrer uforstyrret – inntil hans «Eva» (Déborah François) entrer hans «Edens hage».

«Jeg ønsket å utforske den visuelle rikdommen til gotiske og katolske allegorier; djevelen, prosesjoner, Inkvisisjonen, krusifiks, spøkelser, kirkegårder, tunneler, kråker, tusenbein og magisk gravmyrt… Folklore med situasjoner og de arketypiske karakterene som følger med», forklarer Dominik Moll. Med et bildespråk inspirert av (blant annet) malerier av Velasquez og Goya, leker han med en romansk atmosfære av «mysterier og god fantasi», fortsetter han.

Dette er Molls første samarbeid med Vincent Cassel, som kaller regissørens regi for «Tysk-Japansk minimalisme» med en intern kamp – en kontrollert galskap – som krever lite uttrykk, men stort indre kaos. Det er i denne tilstanden vi møter Ambrosio.

Vincent Cassel, som spilte et annet type monster i Christophe Gans Beauty and the Beast (del av Walk This Way-samlingen med Premium filmer), finner her en kjærlighet større enn den til Gud – en følelse han tidligere anklaget en nonne for å føle. Straff er uunngåelig.

The Monk er tilgjengelig fra 30. september i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

6. oktober 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube