Bestemor Paulette gjør opprør ved å bli narkolanger

Etter The Origin of the World i 2001 går Jérôme Enrico – sønnen til Robert Enrico (The Old Gun) – videre til Paulette, en komedie om pensjonister som blir doplangere for å få bukt med sin dårlige økonomi.

Skrevet av Enrico, sammen med Bianca Olsen, Laurie Aubanel og Cyril Rambour, er handlingen basert på en sann historie. Filmen handler om Paulette, en desperat, bitter og rasistisk enke bosatt i en by full av langere og småkriminelle. Hun fyller dagen med å sanke usolgte produkter fra markedet, og spille – til perfeksjon – rollen som krakilsk svigermor for sin svigersønn, hvis eneste ‘skavank’ er at han er svart. I tillegg aktiviserer hun seg ved å være sur bestemor for barnebarnet, som har foreldre med forskjellig etnisk bakgrunn, spille kort, og avvise alle menn som viser henne en smule av interesse.

En dag etter en hektisk politijakt slumper hun over et parti med hasj, og tolker det som et tegn fra oven - Paulette starter med salg av narkotika for skaffe seg ekstrainntekt. Langingen eskalerer, og de småkriminelle i nabolaget blir misunnelig på hennes business-teft. Planen om å stoppe med salg går skeis når hun inviterer tre venner på te, og ved en tilfeldighet putter cannabis i desserten. Snacken – space cake – har god effekt…

Med den fadesen er Paulette tilbake i rollen som narkolanger, men også på endringens vei. Regissøren forklarer: “Paulette er en som har falt utenfor, og del av en spesiell sosial gruppe. Hun endrer seg både fysisk og psykisk, og litt etter litt finner hun igjen verdigheten. (…)Paulette er ikke en film om cannabis, men en film om usikkerhet og ensomhet rundt det å bli gammel… men mest av alt så er det en komedie!“

Sammen med fransk ny-bølges mest meritterte og høyt savnede Bernadette Lafont, som døde i 2013 (hennes roller i Paulette og Attila Marcel – hennes to siste filmer -  kan sees fra 1. september), spiller også Dominique Lavanant, Françoise Bertin (som døde i 2014) og spanske Carmen Maura (The Women on the 6th floor). De spiller skarpe, resurssterke og sjarmerende bestemødre som overkommer sine usikkerheter takket være smarte løsninger helt opp til siste scene.

Etter en uventet suksess på Franske kinoer (filmen fikk mer enn 1.02 millioner besøkende i 2013), blir Paulette og hennes narkolanging tilgjengelig på strømmetjenester fra 1. september i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Irland og Tyrkia. Filmen er del av samlingen Ni franske komedier.

14. september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube