De 25 Beste kjærlighetshistoriene

Serien Uventede kjærlighetshistorier (se artikkel) som ble lansert 15. juli, løfter fram fire unike kjærlighetshistorier om: vellystig kjødelig kjærlighet i Laurent Bouhniks Q - Desire; en surrealistisk orgie iYann Gonzalez' You and the Night; begynnende begjær mellom forsker og pasient under et eksperiment i Vanishing Waves av Kristina Buozyte; og sist men ikke minst et ekteskap i tusen knas i Ferenc Töröks Isztambul– som setter i gangen krise som omsider kulminerer i Istanbul.

Følgende liste er en serie klassikere og nykommere: De 25 Beste kjærlighetshistoriene.

Blå er den varmeste fargen av Abdellatif Kechiche (2013)

TOP_bluewarmcolour_wtw
Til tross for at den er temmelig fersk, er dette allerede en klassiker ved måten Adèles utforsking og oppdagelse av kjærlighet, begjær, Emma og seg selv er brakt til lerretet. Den har vunnet en rekke priser, deriblant gullpalmen i Cannes i 2013.

Angsten eter sjelen av Rainer Werner Fassbinder (1974)

TOP_Ali Fear Eats the Soul_wtw
Om kjærligheten – like uventet som utsatt for samfunnets fordommer – mellom en tysk kvinne midt i 60-åra og en 25 år gammel Marokkansk arbeidsinnvandrer. Fassbinder mottok juryens pris i Cannes i 1974 for dette verket, som siden har oppnådd bred anerkjennelse.

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre av Jean-Pierre Jeunet (2001)

TOP_amelie_wtw

Søte og uskyldige Amélie rekker ut en hjelpende hånd hvor hun kan i denne drømmende, fargerike versjonen av Paris, kjærlighetens by. Denne fabelaktige kreasjonen for det store lerret mottok en Oscar-nominasjon i 2002, European Film Award i 2001, og Crystal Globe i Karlovy Vary samme år.

Paraplyene i Cherbourg av Jacques Demy (1964)

TOP_Umbrellas-of-Cherbourg_wtw

I denne musikalen funkler en ung Catherine Deneuve i hovedrollen, med en kjæreste som kalles inn til vernepliktstjeneste i krigen Algerie, så hun står igjen alene – og gravid. Denne vinneren av gullpalmen i Cannes i 1964 følger livet til de to elskende etter at store valg i livet er tatt.

Evig solskinn i et plettfritt sinn av Michel Gondry (2004)

TOP_eternal sunshine_wtw

I denne Science Fiction-romansen bestemmer et par seg for å viske ut minnene om hverandre etter en krangel …men så møtes de igjen. Fortellinger om kjærlighet og minner vant Oscar for beste originalmanus i 2005. 

Løp Lola Løp av Tom Tykwer (1998)

TOP_lolarennt_wrw

Lola har 20 minutter på seg på å redde kjæresten: den småkriminelle Manni, som har glemt igjen 100 000 Deutsche Mark av sjefens penger på et tog. Filmen, som viser tre alternative versjoner av Lolas løping, mottok publikumsprisen ved filmfestivalen i Sundance i 1999, blant mye annen heder og ære.

Fire bryllup og en gravferd av Mike Newell (1994)

TOP_four-weddings-and-a-funeral_wtw

Med Hugh Grant og Andie MacDowell i hovedrollene følger denne erkebritiske romantiske komedien den sosialt klossete Charles gjennom fire bryllup og en gravferd der han stadig støter på amerikanske Carrie. Filmen mottok prisen for beste film ved BAFTA i 1995, og ble en uventet suksess.

To menn og en kvinne [Jules et Jim] av François Truffaut (1962)

TOP_jules-and-jim_wtw

Med handlingen satt til første verdenskrig, valgte Truffaut Jeanne Moreau til den kvinnelige hovedrollen i dette trekantdrama mellom to venner, Jules og Jim. Denne bearbeidelsen av en roman av Henri-Pierre Roché ble nominert til en BAFTA-pris i 1963 og er i dag viden anerkjent som en klassiker. 

Skjønnheten og udyret av Jean Cocteau (1946)

TOP_Beauty and the Beast_wtw

Cocteaus versjon av det velkjente eventyret hadde premiere i Cannes i 1946 og har siden hatt stor innflytelse (les artikkelen om bearbeidelser og intervju med de siste versjonene av Skjønnheten og Udyret:  Léa Seydoux og Vincent Cassel og regissør Christophe Gans om å gå i Cocteaus fotspor) 

Notting Hill av Roger Michell (1999)

TOP_notting hill_wtw

Nok en britisk romantisk komedie med Hugh Grant i hovedrollen, denne gang som bokhandleren Will, som møter Hollywood-stjernen Anna Scott (Julia Roberts) en dag når hun kommer innom butikken hans på Notting Hill… og forelsker seg. Filmen vant publikumsprisen ved BAFTA i 2000 og mottok tre Golden Globe nominasjoner amme år.

Alabama & Monroe [The Broken Circle Breakdown] av Felix Van Groeningen (2012)

TOP_broken circle breakdown_wtw

Didier og Elisa forelsker seg og kjemper harde slag når datteren deres får kreftdiagnose, i denne belgiske filmen basert på et skuespill av Johan Heldenbergh og Mieke Dobbels. Vakker filmmusikk – med bluegrass spilt av  bandet til Didier og Elisa – akkompagnerer dette hjerteskjærende dramaet, som vant publikumsprisen Panorama ved Berlinalen i 2013 og LUX-prisen samme år.

Prinsesse på vift [Roman Holiday] av William Wyler (1953)

TOP_RomanHoliday_wtw

Ann (Audrey Hepburn) er kronprinsesse på offisiell reise gjennom Europa, men hun rømmer for å oppleve Roma for seg selv. På veien møter hun journalisten Joe (Gregory Peck), som tilbyr seg å  ledsage henne. Wylers film mottok Oscar for beste kvinnelige skuespiller, beste manus og kostyme i 1954, og var nominert i en rekke andre kategorier.  

Love Actually av Richard Curtis (2003)

TOP_love-actually_wtw

Ikke bare én, men ti kjærlighetshistorier er proppet inn i denne romantiske komedien, som dreier rundt skjebnene til en krets i de høyere samfunnslag i et snøkledt London. Den ble nominert til Golden Globes i 2004, og har mottatt en rekke utmerkelser som anerkjennelse av dens begavede briljans.

Romeo + Juliet av Baz Luhrmann (1996)

TOP_Romeo+Juliet_wtw

Denne fremragende filmatiseringen av Shakespeares Romeo og Julie setter den evig aktuelle fortellingen til et moderne samfunn, fullt av skytevåpen, tatoveringer og dop. I hovedrollene finner vi stjernene Leonardi DiCaprio som kjekke Romeo og en fortryllende Claire Danes som Julie, i det de forsøker å overkomme spliden mellom sine rivaliserende familier. Luhrmann mottok BAFTA-prisen for beste regi i 1998, og DiCaprio tok med seg Sølvbjørnen fra Berlinalen i 1997. 

Doctor Zhivago av David Lean (1965)

TOP_doctor zhivago_wtw

I dette romantiske eposet folder et trekantdrama seg ut med den russiske revolusjon som bakteppe. Med Omar Sharif i hovedrollen som legen og dikteren Dr. Jurij Zhivago, mottok Leans filmatisering av Pasternaks roman fem Oscar-priser i 1966, og enda flere nominasjoner.

Frokost hos Tiffanys av Blake Edwards (1961)

TOP_Breakfast at Tiffanys_wtw

Audrey Hepburn spiller hovedrollen som sosietetsjenta Holly Golightly, som er på jakt etter en rik mann å gifte seg med når hun blir kjent med den nye naboen, Paul Varjak, en fattig forfatter som litt etter litt ser hennes sårbarhet. Tittelsangen «Moon River», sunget av Hepburn selv, vant Oscar for beste filmmusikk i 1962.

Tatt av vinden av Victor Fleming (1939)

TOP_gone-with-the-wind_wtw

Vinneren av ti Oscar-statuetter i 1940 (ny rekord) – en episk romantisk fortelling med handlingen satt til den amerikanske borgerkrigen. Filmen portretterer den viljesterke Scarlett O'Hara (Vivien Leigh), datter av en plantasjeeier, og hennes romantiske forhold med Rhett Butler (Clark Gable).

In the Mood for Love av Wong Kar Wai (2000)

TOP_in the mood for love_wtw

Med handling satt til 1960-talets Hong Kong, møter vi her to naboer – en kvinne og en mann – som utvikler et intenst platonsk forhold etter at de oppdager at deres ektefeller har hatt en hemmelig affære. Filmen kombinerer fantastiske bilder og eksepsjonell filmmusikk signert Shigeru Umebayashi, og mottok prisene for beste foto og beste mannlige skuespiller (Tony Leung) i Cannes i 2000.

Edward Saksehånd av Tim Burton (1990)

TOP_edward_scissorhands_wtw

Edward (Johnny Depp) ble overlatt til seg selv før han var ferdiglaget, da mannen som skapte han døde, og har derfor bare sakser til hender. Når han finner seg et hjem hos en forstadsfamilie og forelsker seg i deres tenåringsdatter (Winona Ryder) oppstår en rekke komplikasjoner. Takket være dens fortryllende iscenesettelse, mottok filmen BAFTA-prisene for beste produksjonsdesign og beste kostymer i 1992.

Blue Valentine av Derek Cianfrance (2010)

TOP_blue valentine_wtw

Denne filmen kaster et blikk på den usedvanlig vanlige oppblomstringen og forfallet av forholdet til et ung par. Skuespillernes (Ryan Gosling og Michelle Williams) utpreget improviserte spill ble hedret med en Oscar-nominasjon i 2011 (Michele Williams), mens regissøren Derek Cianfrance ble nominert til Un Certain Regard-prisen i Cannes i 2010.

Casablanca av Michael Curtiz (1942)

TOP_casablanca_wtw

Med handlingen satt til andre verdenskrig, finner vi i dette klassiske trekantdramaet Humphrey Bogart i den ene hovedrollen som Rick Blaine, eieren av en populær bar i Casablanca, som tvinges til å ta et av livets store valg når hans gamle flamme, Ilsa (Ingrid Bergman) dukker opp, med en ektemann som nå er avhengig av Ricks hjelp. Filmen vant tre Oscar-priser i 1944, og er blitt en favoritt gjennom tidene.

Dagboken av Nick Cassavetes (2004)

TOP_the-notebook_wtw

Et portrett av to elskende, som en gang ble skilt ad på grunn av deres forskjellige sosiale bakgrunner og som fremdeles kjemper for sin kjærlighet - selv i alderdommen. Med Ryan Gosling og Rachel McAdams i hovedrollene var denne filmen en stor hit ved Teen Choice Awards i 2005.

500 days of summer av Marc Webbs (2009)

TOP_500 days of summer_wtw

Denne publikumssuksessen om forløpet til forholdet mellom Tom (Joseph Gordon-levitt) og Summer (Zooey Deschanel) setter spørsmålstegn ved hvorvidt den store kjærligheten egentlig eksisterer, og byr på et svar. Den hadde premiere ved Sundance-festivalen i 2009.

Titanic av James Cameron (1997)

TOP_titanic_wtw

Titanic mottok 11 Oscar-priser i 1998 for sin fremstilling av den tragiske kjærlighetshistorien til den unge første klasse-passasjeren Rose (Kate Winslet) og den lutfattige kunstneren Jack, som forelsket seg ombord på den skjebnesvangre Titanic.

Vertigo av Alfred Hitchcock (1958)

TOP_vertigo_wtw

Hitchcocks thriller dreier rundt en detektiv som lider av høydeskrekk – vertigo: Scottie (James Stewart), som hyres for å undersøke aktivitetene til kona til en tidligere bekjent – samtidig som han selv blir stadig mer besatt av henne (Kim Novak). Filmen vant  Silver Shell ved filmfestivalen i San Sebastian i 1958 og ble nominert til to Oscar-priser for den filmtekniske siden i 1959.

11. november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube