Citadel: Hvordan overvinne sin dypest frykt og indre demoner

En langfilmdebut blir hedret med plass i samlingen av Premium Filmer fra Walk This Way: Citadel, en psykologisk skrekkfilm skrevet og regissert av Ciarán Foy.

I Citadel møter vien ung far, Tommy, Aneurin Barnard – Mary, Queen of Scots), som får diagnosen agorafobi etter at hans gravide kone blir utsatt for blind vold. Han slår seg sammen med en prest (James Cosmo – The Pyramid Texts, The Runway) for å forsøke redde sin datter fra en lokal gjeng. For å overvinne sin frykt må Tommy konfrontere sine demoner og returnere til stedet som skremmer han aller mest: Citadel.

Filmen er inspirert av en personlig hendelse hvor regissøren ble angrepet av en gjeng som 18-åring, et angrep som resulterte i agorafobi. Regissøren følger skrekkfilmens koder og konvensjoner tett ved å plassere protagonisten i de realistiske omgivelsene til et forfallent britisk forstadsområde, som blir tyrannisert av en gruppe unge kriminelle. Er trusselen Tommy føler menneskelig eller overnaturlig?

Fortellingen er en allegori om moralsk forfall og vold i storbyen. Er den virkelig, eller kun et produkt av vår egen fantasi? Vil vi ende opp paranoide av nyhetsinnslagene vi ser på tv? Eller burde vi sloss tilbake?

«Det er ironisk at vi måtte tilbringe så mye tid utendørs for å lage en film hvor hovedkarakteren lider av agorafobi!», forklarer produsentene bak den britisk-irske co-produksjonen, Citadel, som ble filmet under en voldsom kuldebølge i Glasgow, Skottland. «I dette sibirske været støtte vi på alle mulige problemer (kansellerte flyavganger, stengte veier og ekstrem kulde.»

Belønnet med en publikumspris på SXSW Film Festival i 2012, og pris for Best Film ex aequo Galway Film Festival samme år, er Citadel nå tilgjengelig på strømmetjenester i Danmark, Norge, Sverige, Italia, Frankrike, Polen og Tyrkia.

14. oktober 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube