The Arbiter : Rett eller galt?

På overflaten fremstår andrefilmen til den estiske regissøren Kadri Kõusaar (hvis debutfilm Magnus ble vist i Un Certain Regard ved Cannes-festivalen i 2007) som en ganske ordinær thriller. Ved nærmere ettersyn er The Arbiter (som hovedsakelig ble filmet i Storbritannia med dialog på engelsk) en litt svak, men ofte fengslende og fascinerende, undersøkelse av moral og ansvar.

Lee Ingleby spiller John, en akademiker hvis komfortable liv slår sprekker når hans forlovede både bestemmer seg for å ta abort og forlate han. John bestemmer seg for å reise på en road trip med sin datter Ronja, som var resultatet av en spermdonasjon, for å komme seg vekk. Men ettersom turen utvikler seg blir det klart at John har en sterk trang til å dele sin mørkere side med Ronja (Line Leandersson). Som en tilhenger av sosialdarwinisme mener John at de svake, gamle og de med «feil moral» er en byrde for samfunnet. Og han er klar til å hjelpe de møte sin ende. Etter hvert som Ronja blir involvert i en syklus av drap blir John ytterligere overbevist om sin rolle som dommer over rett og galt.

Kõusaar forblir en kontroversiell regissør i sitt hjemland, Estland, og denne filmen antyder hennes villighet til å utforske komplekse tema. Selv om filmens ryggrad er en standard sjangerfilm er det samtidig klart at den har en dybde med sine forsøk på å takle flere komplekse problemstillinger. Interessant nok blir aldri Johns rolle som dommer og bøddel fordømt i filmen når han går fra først å felle dom over en pedofil og over til en buss full av uskyldige pensjonister, og filmen viser hvor lett det er å bli fanget i en modus av moralsk selvsikkerhet. Visuelt har Kõusaar et øye for fengslende sekvenser, inkludert et flott øyeblikk når John invaderer en nattklubb for å sette på noe annet enn techno-musikk, og senere en surrealistisk klubb-scene som oser av religiøs symbolisme.

Hvis du forventer en sjangerfilm vil nok The Arbiter skuffe, men hvis du ser på den som en bit mørk satire vil du oppleve den som en film med mye å tilby.

Del av vår Scandinavian Collection ,The Arbiter har vært tilgjengelig siden 23. november i Danmark, Norge, Italia, Frankrike, Storbritannia, Belgia, Irland, Nederland og Tyrkia.

1. desember 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube