21 Ways to Ruin a Marriage, en alternativ Bridget Jones

«Skilsmisse er en naturlig og sannsynlig følge av å forelske seg», mener Sanna, den 29 år gamle heltinnen i 21 Ways to Ruin a Marriage, den tredje spillefilmen til finske Johanna Vuoksenmaa. Den er en del av Walk This Ways Skandinavisk Samling og er tilgjengelig på strømmetjeneste fra 23. november.

Sanna (Armi Toivanen) er allergisk til å knytte enhver slags romantiske bånd. Hennes liv er en singeltilværelse, med sporadiske seksuelle eskapader og «one-night stands», i tillegg til hennes avhandling i sosiologi som bærer tittelen «X Måter å Ødelegge et Ekteskap». Avhandlingens illustrasjoner er videointervju med nygifte og eldre gifte par, og den består av kapitler som: «Å ta avgjørelser for partneren din», «Å vende et blindt øye til», «Å kontrollere ham», og til og med «Å behandle ham som et barn». Hennes beste venn Aino (Essi Hellén) leter på sin side etter den store kjærligheten, og prøver å plukke opp et eller annet slags signal fra Skjebnen ved å svitsje vilkårlig mellom radiostasjoner. Men når Sanna møter Ainos kollega Aleksi (Riku Nieminen), og Aino møter Sannas assistent, kan det se ut til at begge vennene har overraskelser i vente…

21 Ways to Ruin a Marriage var en skikkelig fulltreffer fra øyeblikket den ble sluppet: den ble valgt ut til en rekke festivaler (Tokyo, Hamburg, Hong Kong, Shanghai…), vant publikumsprisen ved Jussi 2014, den finske filmprisen, og var først og fremst en fenomenal suksess i sitt hjemland med mer enn 400 000 solgte billetter, og dermed landets største kassasuksess i 2013.

Dette rørende og ukonvensjonelle alternativet til Briget Jones-skolen av romantiske komedier kan fra og med i dag oppleves, gjennom Walk This Way, sammen med en venn, eller også til og med sammen med ens elskede, i Spania, Danmark, Italia, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Tyskland, Belgia, Irland, Nederland, Tyrkia og Østerrike.

9. desember 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube