Open Up To Me: kjærligheten settes på prøve av samfunnets fordommer

Vi har presentert en samling filmer under headingen Scandinavian Collection, men det er snakk om svært ulike filmer. I kjølvannet av de helsprø komediene  Kong Curling og Gloriously Wasted [En fyllefants dagbok), den alternative romantiske komedien 21 Ways to Ruin a Marriage, og den dystre studien av sosialdarwinisme i Dommeren, kommer Open Up to Me, skrevet og regissert av Simo Halinen, en film som tar for seg temaene kjønn og ærlighet, både overfor andre og seg selv.

Open Up to Me åpner med en kvinne som vasker et hus/huset. Mens arbeidsgiveren er hjemmefra sminker kvinnen seg og kler seg opp i kjoler som tilhører damen i huset. Scenen bever med en følelse av deja-vu og er særdeles meningsmettet, for vaskehjelpen Maarit (Leea Klemola) er transkjønnet. Maarit er en vakker og intelligent kvinne – som tidligere var en mann.

Forkledd en middelklassekvinne tas Maarit nesten uforvarende for å være psykolog, og treffer dermed Sami (Peter Franzén), fotballtrener, lærer, ektemann og far, og forelsker seg i ham. Slik begynner deres utenomekteskapelige forhold, men Sami må ganske snart konfrontere sine egne fordommer. Maarit på sin side må, med eller uten Sami, gå ut i verden, og det er hun og hun alene som bestemmer hvordan hun vil se ut.

Regissøren Simo Halinen valgte å ikke gjøre kjønnsidentitet til det sentrale tema i filmen, men søkte heller å utforske «hvordan leve livet når du skjuler dine sanne følelser fra dine nærmeste.» Open Up to Me er også en film om toleranse, mesterlig utrettet gjennom den fremragende rolleprestasjonen til hovedkarakteren Maarit, en tidligere sosionom, nå frittalende vaskehjelp som leter etter sin plass i samfunnet, og også gjennom den ærlige fremstillingen av de mange hindringene som stilles i veien av et samfunn som hevder å være tolerant, men ikke er det.

Open Up to Me, som hadde premiere i mars 2013 i Finland, vant tre av de mest prestisjetunge prisene ved den finske filmprisen Jussi Awards i 2014: beste manus, beste kvinnelige og beste mannlige skuespiller.

Denne svensk-finske samproduksjonen er tilgjengelig på nett via Walk this Way fra 23. november i Norge, Sverige, Italia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Irland, Tyrkia, Østerrike og Ungarn.

14. desember 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube