15 thrillere som setter nervene i høyspenn

Ettersom den første filmsamlingen på Walk This Way, Menn på kanten, tok for seg filmene Armed Hands av Pierre Jolivet, Two Men in Town av Rachid Bouchareb, Paris Countdown av Edgar Marie, Back in Crime av Germinal Alvarez og Lose your Headav Stefan Westerwelle og Patrick Schuckmann, la oss kaste et blikk bakover i tid på 15 thrillere som vil sette nervene dine i høyspenn:

Seven av David Fincher (1995) – USA

Syv dager før han skal gå av med pensjon tar politietterforsker Somerset fatt på jakten på John Doe, en morder som utfører syv drap basert på de syv dødssyndene. En enorm internasjonal kinosuksess, – Seven var filmen som plasserte regissør John Fincher (The Game, Fight Club, The Social Network…) i verdensklassen.

Psychoav Alfred Hitchcock (1960) – USA

Marion Crane bestemmer seg for å forlate alt og alle når sjefen ber henne sette inn 40 000 dollar i banken. Hun stikker med pengene, med en blanding av panikk og fryd over hva hun har gjort. På veien bestemmer hun seg for å overnatte på et motell som drives av den hyggelige Norman Bates… Psycho, nominert til Oscar uten å motta en eneste pris, er en skrekkfilm og en av de mest analyserte filmene av filmstudenter gjennom tidene.

Oldboyav Park Chan-Wook (2003) – Sør-Korea

Oldboy, løselig basert på en japansk manga, er fortellingen om en familiefar som kidnappes og holdes fanget i et privat fengsel i 15 år, uten synlig grunn, og så plutselig løslates. Fangen forsøker så å forstå og ta hevn… med mindre denne hevnen snur seg mot ham selv. Oldboy ble hadde premiere på Cannes-festivalen i 2004, og mottok der juryens Grand Prix.

Following av Christopher Nolan (1998) – Storbritannia

Denne første helaftens spillefilmen til Christopher Nolan (Memento, The Prestige, Inception, Interstellar...) følger Bill, en ung forfatter som begynner å følge etter fremmede rundt i gatene i London, inntil en psykopatisk innbruddstyv en dag drar ham med seg inn i sine misgjerninger.

M  av Fritz Lang (1931) – Tyskland

M gjør oss kjent med innbyggerne i Berlin, som bryter ut i redsel og panikk når en barnemorder er løs,  hvorpå både politiet og den kriminelle underverdenen kaster seg ut i jakten på ham. Dette banebrytende mesterverket kan kanskje sees som en mesterlig metafor på et Tyskland i krise på tidlig 1930-tall.

Menn som hater kvinner  av Niels Arden Oplev (2009) – Sverige, Danmark, Norge, Tyskland

Filmatiseringen av de bestselgende svenske kriminalromanene, Menn som hater kvinner,  følger Mikael Blomkvist, en journalist som leter etter en kvinne som har vært savnet – eller død – i 40 år. Han får hjelp av en ung hacker, Lisbeth Salander. Filmen mottok prisen for beste utenlandske film ved BAFTA prisutdelingen. Den første boken i Millennium-trilogien har senere også blitt filmatisert av David Fincher.

Rosens navn  av Jean-Jacques Arnaud (1986) – Frankrike, Italia, Tyskland

Denne middelalderthrilleren, utsøkt filmet og prisvinner ved både César og BAFTA, er en filmatisering av Umberto Ecos roman med samme navn. I filmen møter vi Sean Connery som William av Baskerville, en fransiskanermunk som settes til å etterforske hendelsene når flere munker ved et benediktinerkloster forsvinner.

Drive av Nicolas Winding Refn (2011) – USA

Hovedpersonen (spilt av Ryan Gosling) er stuntsjåfør i filmer om dagen og fluktbilsjåfør for kriminelle om natta, og tvinges inn en sinnsyk biljakt når et av ranene går galt. Denne thrilleren var en av overraskelsene i Cannes-programmet 2011.

Nattsvermeren  av Jonathan Demme (1991) – USA

En ung FBI-agent får i oppdrag å forhøre en beryktet kannibalistisk psykopat, Hannibal Lecter, i forbindelse med en annen seriemorder, Buffalo Bill. En relasjon som rommer både fascinasjon og avsky oppstår mellom de to. Nattsvermeren vant fem av de  Oscar-prisene i 1992, blant annet beste film og beste regi.

Marshlandav Alberto Rodrigues (2014) – Spania

To politidektektiver med svært forskjellige metoder og ideologier leder etterforskningen etter drapet på to tenåringer det sørlige Spania på 80-tallet. Denne spanske thrilleren var prisgrossist ved Goya-seremonien i 2015.

Bølgen  av Dennis Gansel (2008) – Tyskland

Som et undervisningsopplegg demonstrerer en lærer hvordan fascismens totalitære modell kan fenge folk. Konsekvensene viser seg å være tragiske. Bølgen er basert på en sann historie som også har blitt beskrevet i en tenåringsroman

Hovedoppgaven  av Alejandro Amenabar (1996) - Spania

Midt i hektisk arbeid med en avhandling om vold på film, oppdager Angela en snuff movie, og begynner å etterforske drapet på en ung jente som tilfeldigvis tidligere var student ved hennes eget fakultet – noe som skal komme til å koste henne… Filmen som ble oppdaget på Berlin-festivalen, var den Alejandro Aménabars (The Others, Regression…) første helaftens spillefilm, og ble hyllet ved Goya prisutdelingen.

The Constant Gardener  av Fernando Meirelles (2005) – Storbritannia

I et gudsforlatt hjørne nord i Kenya møter vi en enkemann (Ralph Fiennes) som er fast bestemt på å avsløre sannheten om drapet på hans hustru, men også hennes forbindelser til korrupsjonen i store konsern. Filmatiseringen av John Le Carrés roman var den første amerikanske spillefilmen til Fernando Meirelles, regissøren bak City of God.

Spoorloos  av Georges Sluizer (1988) – Nederland, Frankrike

Rex og Saskia tar seg en pause på en bensinstasjon på motorveien. Etter å ha vært borte fra henne et par minutter kommer Rex tilbake og oppdager at hans hustru er forsvunnet. Etter tre år med fruktesløs leting mottar han et merkelig postkort, der den som skriver påstår å vite sannheten om forsvinnelsen…

Funny Games  av Michael Haneke (1997) – Østerrike

I denne østerrikske thrilleren møter vi en familie som tilbringer ferien ved en innsjø. To unge men gjør en visitt under et tynt påskudd. De holder familien fanget som gisler og gjør livet deres til et helvete… Funny Games er laget av den celebre regissøren Michael Haneke (som har mottatt to gullpalmer i Cannes, for Det hvite båndet og Amour). Det finnes også en amerikansk versjon av filmen.

21. desember 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube