15 europeiske dokumentarer du ikke må gå glipp av

Walk This Way-samlingen Documentaries From Around the World – med Mama Africa av Mika Kaurismäki, The Domino Effect av Elwira Niewiera og Piotr Rosolowski, My Way to Olympia av Niko von Glasow, Sofia’s Last Ambulance av Ilian Metev, Harbour of Hope av Magnus Gertten og Red Forest Hotel av Mika Koskinen – ble lansert for strømmetjeneser 15.mai. Vi tar et tilbakeblikk på de 15 beste europeiske dokumentarene som du ikke må gå glipp av:

Lumière! The cinematograph 1895-1905 av Lumière-brødrene, klippet av the Lumière Institute (2015) Frankrike


For å feire filmens 120-års-jubileum har the Lumière Institute i Lyon samlet og restaurert hundre av verdens første bevegelige bilder. Filmen ble først vist på Cannes-festivalen i 2015, og er presentert og klippet av Thierry Frémaux, direktør ved the Lumière Institute og Cannes-festivalen.

Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul (2012) – Sverige, England, Finland

Tildelt Oscar for beste dokumentar i 2013. Filmen handler om letingen etter Sixto Rodriguez (Sugar Man), en amerikansk sanger fra de tidlig – og trange – 70-årene. Glemt i sitt eget hjemland, men ukjent for han selv, stjerne på andre siden av verden - i Sør Afrika - hvor han er et symbol for kampen mot Apartheid.

Night and Fog av Alain Resnais (1955) - Frankrike


På forespørsel fra den historiske komité for 2.verdenskrig for å markere 10 års-jubileum for frigjøringen av konsentrasjonsleirene, dro Alan Resnais til syv dødsleire – inkludert Auschwitz - og med hjelp fra arkivfoto gikk han i fotsporene til de deporterte menneskene.

The Salt of the Earth av Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado (2014) – Brasil, Frankrike


Den berømte tyske regissøren legger ut på leting etter den store brasilianske fotografen Sebastião Salgado, som over flere tiår vandret jorden rundt for å bevitne store hendelser i vår samtid. Vist på Cannes-festivalen i 2014 hvor den ble tildelt Un Certain Regard.

Man With a Movie Camera av Dziga Vertov (1929) – Sovjetunionen


«Mannen med filmkameraet» vandrer rundt i Odessa med kameraet på skulderen, og fanger byens rytme og hverdagsliv. Denne stumfilmen er kjent for sin fragmenterte tilnærming, sin introspeksjon, fototeknikk og musikk.

Lessons of Darkness av Werner Herzog (1992) – Storbritannia, Tyskland, Frankrike


Den tyske regissøren Werner Herzog bruker surreale bilder for å vise oss ødeleggelsene skapt av de brennende oljebrønnene etter Gulfkrigens slutt.

On the Way to School av Pascal Plisson (2013) – Frankrike, Kina, Sør-Afrika, Brasil, Colombia


Filmen følger fire barn på andre siden av verden, som alle har et brennende engasjement for å lære. Kjent for storslått foto og tildelt César for beste dokumentar.

Sunless av Chris Marker (1982) – Frankrike


Regissør Chris Marker holder et speil opp til forskjellige land, spesielt Guinea-Bissau i Japan. En lyrisk collage i form av et kinematografisk essay. Sunless fikk Honourable Mention på Berlinalen i 1983.

5 Broken Cameras av Emad Burnat og Guy Davidi (2011) - Palestina, Israel , Frankrike


Emad Burnat forteller historien om landsbyen Cisjordanie etter at Israel bygger en mur, som frarøver 1700 landsbybeboere sine hjem, for å beskytte den jødiske kolonien Moni’in Illit. 5 Broken Cameras fikk Documentary Filmmaking Prize på Sundance-festivalen.

Darwin’s Nightmare av Hubert Sauper (2004) – Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland


Regissøren undersøker konsekvensene av introduksjonen av nilabbor i Lake Victoria på 60-tallet, hvor den utryddet en rekke andre fiskearter. Eksport, industrialisering, urbanisering, vold og våpenhandel… Darwin’s Nightmare vant César for Best First Feature Film.

Shoah  av Claude Lanzmann (1985) – Storbritannia, Frankrike


Denne 566-minutter lange dokumentaren rekonstruerer reisen til europeiske jøder mot dødsleierene under 2. verdenskrig ved hjelp av intervjuer, vitner og bilder av Holocaust-lokasjonene. Dokumentaren tok 12 år å lage, og ble filmet i 14 land.

Citizenfour av Laura Poitras (2014) – Tyskland, Storbritannia, USA


Laura Poitras maler en nært og historisk portrett av Edward Snowden, mannen bak avsløringen av hemmelige forsvarsdokumenter fra NSA. Citizenfour fikk Beste dokumentar under Oscar-utdelingen 2015 og under BAFTA.

Man On Wire av James Marsh (2008) – Storbritannia, USA


The Man on Wire er Philippe Petit, som i 1974 var frekk nok til å strekke en kabel mellom tvillingtårnene til World Trade Center for en oppvisning som har blitt beskrevet som «århundrets kunsteriske forbrytelse». Dokumentaren fikk Oscar for Beste dokumentar i 2009.

The Act of Killing av Joshua Oppenheimer (2012) – Danmark, Norge, Storbritannia


Joshua Oppenheimer reiser til Indonesia 45 år etter folkemordet på nesten én million politiske opponenter, kun for å oppdage at de som overlevde ikke tør å fortelle sin historie. De ansvarlige derimot snakker fritt, beskyttet av en korrupt regjering, og er i tillegg villige til å rekonstruere sine forbrytelser. The Act of Killing ble Beste Documentary Film ved European Film Awards i 2013.

Waltz with Bashir av Ari Folman (2008) – Tyskland, Israel, Frankrike


Denne biografiske animasjonen sporer de glemte minnene til regissøren og hans kompanjonger fra den gang han var en ung soldat under Libyakrigen på begynnelsen av 80-tallet. Plukket ut til den 61ste Cannes-festivalen, Waltz With Bashir fikk César for Best Foreign Film.

15. desember 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube