Mathieu Kassovitz i 10 filmer

Den franske skuespilleren Mathieu Kassovitz har hovedrollen i den originale thrilleren Mannen fra ingen stedav filmskaperen Matthieu Delaporte, som høstet stor suksess med sin forrige spillefilm, Det er bare fornavnet! i 2012.

Skuespilleren gjør en bemerkelsesverdig rolletolkning, godt støttet av Marie-Josée Croze, i en film som utforsker depersonalisasjonssyndromet i det vi følger en karakter som glatt tar på seg andre folks identiteter, og oppfører seg «som en seriemorder som aldri fullbyrder forbrytelsen.» Med Mannen fra ingen sted på plakaten fra 4. april, sammen med 7 andre filmer i Men on the Edge-samlingen, tar vi et tilbakeblikk på 10 filmer som har preget karrieren til denne dediserte regissøren og mangesidige skuespilleren. Karrieren til en standhaftig mann:

Hatet av Mathieu Kassovitz, 1995

Tre venner fra en vanlig forstad opplever den viktigste dagen  sitt liv etter natt preget av opptøyer. Hatet, som er skutt i svart-hvitt og teller blant andre Vincent Cassel (Beauty and the Beast, The Monk) i rollene, regnes som en klassiker blant storbyfilmer og har høstet lovord både i Frankrike og internasjonalt,  blant annet av Jodie Foster.

En meget diskret helt av Jaques Audiard, 1995

Mathieu Kassovitz spiller en mann, vinteren 1944-1945, som ikke tar del i 2. verdenskrig, men som utgir seg for å være en helt ved å finne opp et beundringsverdig liv.

De røde elvene av Mathieu Kassovitz, 2000

I denne thrilleren, filmatiseringen av Jean-Christophe Grangés bestselger med samme navn, gir to politimenn (Vincent Cassel og Jean Reno) seg i kast med to kompliserte kriminalsaker. Den grusomme sannheten vil vise seg å være er mer enn de kunne ha forestilt seg…

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre av Jean-Pierre Jeunet, 2001

Tindrende Amélie forelsker seg  i den mystiske drømmeprinsen Nino Quicampoix, spilt av Mathieu Kassovitz. En fantastisk filmproduksjon som ble Oscar-nominert i 2002. 

Amen av Costa-Gavras, 2002

Mathieu Kassovitz spiller en ung jødisk mann som sammen med en tysk SS-offiser forsøker å advare Pave Pius XII og de allierte om folkemordet på jødene som foregår i konsentrasjonsleirene.

München av Steven Spielberg, 2006

Mathieu Kassovitz er del av et internasjonalt stjernelag i München, sammen med blant andre Daniel Craig og Eric Bana. Filmen er inspirert av faktiske hendelser rundt gisseldramaet som utspilte seg da en palestinsk paramilitær gruppe tok kontroll over det israelske bygget under OL i München i 1972.

Rebellion av Mathieu Kassovitz, 2011

Rebellion, filmen der Mathieu Kassovitz igjen sto både foran og bak kameraet, gjenforteller det kolossale og voldelige kaoset som utspilte seg i gisseldramaet i Ny-Caledonia i 1988 der politimenn ble holdt som gisler av kanakiske separatister.

En annen kvinnes liv av Sylvie Testud, 2012

Marie (Juliette Binoche) våkner en dag uten minne om de siste 15 år av sitt liv. Hun har fire dager på seg til å få mannen i sitt liv, Mathieu Kassovitz, til å forelske seg i henne på nytt.

Wild Life av Cédric Khan, 2014

Mathieu Kassovitz spiller Philippe Fournier. Han bestemmer seg for å ikke levere sønnene på 6 og 7 år tilbake til moren, som har foreldreretten, og dermed begynner 11 år på flukt gjennom Frankrike. Filmen er basert på en nyhetssak. 

Le bureau des légendes, TV-serie, 2015

En ny rolle i Canal+ suksess-serie: skuespilleren spiller en fransk spion som tilbakekalles til Frankrike etter seks år undercover i Damascus. Men hjemkomsten til et «normalt liv» er mer komplisert enn forutsett…

1. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube