Stratos smelter på mesterlig vis Yannis Economides' univers sammen med kald, mørk noir

Den kypriotiske regissøren Yannis Economides har uten tvil et stoisk syn på en helt spesifikt  bit av virkeligheten rundt seg: blikket er festet på de strevende, underpriviligerte og dehumanisterte massene som lever akkurat utenfor kanten av samfunnets marg. Economides er en mester i sitt eget univers, og han baker ut noen uhyggelige karakterer som tester ut grensene for både menneskets moralske og immoralske evner i Stratos, tilgjengelig på strømmetjeneste fra 4. april som en del av Men on the Edge-samlingen

Stratos (Vangelis Mourikis) er baker om natta men leiemorder om dagen. Hans kjappe og stille henrettelser, sammen med de solide honorarene som de bringer med seg, ser ut til å være den beste måten å finansiere en plan for å bryte hans gamle venn og redningsmann ut av fengsel. Denne geskjeften drives av en mann Stratos stoler blindt på, men det er ikke rom for tillit, et poeng som illustreres enda sårere av Stratos' forhold til naboene over gata. De er et uventet par, en tøff, sensuell kvinne (Vicky Papadopoulou) og en kort, krokete mann (Petros Zervos) som er så gjeldtynget at eneste utvei synes å være å prostituere den unge datteren til lånehaien som formørker livene deres – den samme lånehaien som prøver å skvise Stratos inn i sin arme av tølpere.

Economides har skapt en mørk verden der karakterene hans må forsøke å overleve: de leter blindt etter en vei ut av dette Dantes inferno i et plot med mange sjikt. Gjennom lange, hypnotiserende filmklipp følger Economides håpløsheten deres, med bilder som pipler over av det minimalistiske filigransverket til et japansk trykk, og fremhever slik hvor innfløkt labyrinten er, der rottene hans er fanget.

Vangelis Mourikis gjør en skjellsettende rolletolkning som filmtittelens fåmælte antihelt, og driver inn et mestelig tilskudd til regissørens samling av gode menn som prøver å handle riktig på helt feil måte.

For mer om Stratos:

1. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube