Sprekker i betong , et fengslende kriminaldrama

Den kurdisk-østeriske regissøren Umut Dag blir å finne fra 4. april på strømmetjeneste (i Men on the Edge-samlingen) med sin andre langfilm, Sprekker i betong, et røft kriminaldrama der kompakte, fuktige scener fra Wien bobler over syder fulle av  en svart humor som bunner i de naive livsprosjektene til filmens ungdomskriminelle. Men ikke la deg lure: «the hood» er ikke et sted for latter og tøys, heller liv og død.

Etter å ha avtjent ti år av dommen for uaktsomt drap og besittelse, vender den tidligere innsatte Ertan tilbake til hjembyen og forsøker å finne en vei tilbake inn i livene til sine nærmeste, skape noe som minner om et normalt liv og holde et øye med sin 15 år gamle sønn, som aldri har kjent ham som far.

Den onde sirkelen som preger livene i forstaden er kjernen i Umut Dags fortelling, der 15 år gamle Mikail (overbevisende spilt av Alechan Tagaev) ser ut til å litt etter litt følge i farens fotspor.

Ertan (Murathan Muslu), som kjenner igjen mønsteret, infiltrerer diskret sønnens liv, i utgangspunktet med hensikten å ikke avsløre sin sanne identitet for Mikail. Men når gutten vikles stadig tettere inn i underverdenens hensynsløse tentakler, må Ertan tre bestemt fram i forgrunnen, og setter dermed i gang filmens drivkraft av et drama.

Særlig takket være Muslus intense øyne og uttrykksfulle ansikt – en fin kontrast til hans massive, muskuløse fysikk – løfter hovedrolleinnehaverens gåtefulle og dypt rørende rolletolkning forsiktig Dags film til greske tragedie-nivå, i det filmens noe mer gjengse narrativ foredles til en minneverdig fortelling om tilgivelse og aksept i en skremmende og ensom verden.

For å lære mer om Sprekker i betong:

1. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube