Walk this Way presenterer fem samtidswesterns

Westernfilmen er kvintessensen av en sjangerfilm, med dens dyrking av ensomme helter som rir gjennom vill og utemmet natur, frie fra det siviliserte og kapitalistiske samfunnets bånd. Sjangerens iboende åndelige dualisme gjør at hver mannsalder kan fylle sine filmer med tidens egne kvaler og politiske metaforer, mens ære og frihet alltid blir stående som det moralske kompasset. Etter westernfilmene i Hollywoods gullalder (personifisert av John Wayne, blant andre, i John Fords filmer) og Sergio Leones spagettiwesterns, har sjangeren gått gjennom forskjellige suksessbølger, fra B-filmer til mesterverkene til Sam Peckinpah eller Clint Eastwood.

Siden 2010 har vi fått oppleve noen overraskende bra samtids-bearbeidelser, som har lekt med sjangeren samtidig som de har vært tro mot den. Et tilbakeblikk på fem av disse: 

Gull av Thomas Arslan, 2013

I Gullskildrer regissør Thomas Arslan gullrushet på slutten av 1800-tallet fra synsvinkelen til en gruppe tyskere (Nina Hoss) som kastes ut i det helvete den sagnomsuste amerikanske villmarken var, for en håndfull gullklumper. En spillefilm som hadde premiere i hovedprogrammet i Berlin og som nå er å finne i vår nye serie Men on the Edge, tilgjengelig på strømmetjeneste fra 4. april.

True Grit av Coen-brødrene, 2011

I 2011 ga Coen-brødrene nytt liv til westernsjangeren med True Grit, et storslått epos om hevn, og valgte denne gang å unngå de eksentriske storylinene fra deres tidligere filmer for å oppnå sine kunstneriske mål.

The First, the Last av Bouli Lanners, 2016

Ute på en endeløs prærie er to dusørjegere på jakt etter en stjålet telefon som inneholder noen særdeles sensitive opplysninger. Bouli Lanners road-trip følger helt utvetydig sjangerens koder i denne belgiske nåtidsversjonen. Filmen, beskrevet i en belgisk avis som «en utrolig menneskelig samtidswestern», ble offentliggjort på en forhåndsvisning ved Berlin festivalen i 2016.

Two Men in Town av Rachid Bouchareb, 2014

Filmen Two Men in Town, presentert ved Berlin festivalen i 2014, utspiller seg på viddene i New Mexico og skildrer Garnetts vei til frelse, og skilter med to kultskuespillere: Harvey Keitel og Forest Whitaker. Denne langfilmen har vært å finne i Walk This Ways strømmetjeneste-katalog siden 2015, i Men on the Edge-serien. Les mer her

Django Unchained av Quentin Tarantino, 2012

I Quentin Tarantinos første reise i westernverdenen i 2012 (fulgt av The Hateful Eighti 2016), Django Unchained, belyses temaene rasisme og slaveri. Når han introduserer disse problemene i dette grunnleggende mytologiske narrativ i amerikansk historie, oppnår han mesterstykket ved å følge formen samvittighetsfullt og dermed gi en mer vellykket fortolkning av disse sentrale problemstillingene.

1. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube